Mibe bukhat el az Orbán-rendszer?

0

Önmagában a jelentősen növekvő korrupció nem elég ehhez.

Három tényező billentheti ki a hatalomból a Fidesz – mondja Zsiday Viktor befektetési szakember a Magyar Hangnak. Az egyik, hogy annyira eszkalálódnak a világba ma látható konfliktusok, ami a gazdaság összeomlásához vezet világszinten, így itthon is.

Nehéz helyzetbe kerülhet akkor is a kormány, ha az EU jelentősen megvágja a 2021 után érkező forrásokat, vagy esetleg a jogállamisághoz kötik azokat. Ennek a két lehetőségnek a valószínűségét ugyanakkor meglehetősen kicsinek vélte Zsiday, aki szerint éppen ezért a harmadik forgatókönyv jelenti a legnagyobb veszélyt: eszerint, ha nem sikerült javítani az ország versenyképességén, akkor a mostani 5 százalékos gazdasági növekedés hamar 1 százalékra zsugorodhat.

Ez azért fontos, mert szerinte az a lényeg, hogy az emberek saját jóléte irányítja a szavazataikat, az utóbbi évek bérnövekedése ezért a kormányzó pártokat segítette.

Ennyi a Fidesz titka, de az egész világban működik ez a törvényszerűség.

 

© Fülöp Máté

Zsiday arról is beszélt, hogy az autokráciákat csak akkor lehet leváltani, ha az ellenzék fel tud mutatni egy olyan víziót, amely mögé fel lehet sorakoztatni az állampolgárokat. Márpedig ilyen víziót jelenleg csak a Fidesznél lát. Megemlítette, hogy az ellenzék korábban többször próbálkozott baloldali populizmussal – Tiborz-adó, a Botka-féle „fizessenek a gazdagok”-program –, de itthon még nincs akkora visszhangja egy tőkésellenes programnak. „Nyilván a borsodi vagy szabolcsi falvakban élők másképp látják, de nálunk még nem olyan kiugrók a vagyoni egyenlőtlenségek, mint Amerikában, így nehezebb erre építeni.”

Az Orbán-kormány hibájaként említi, hogy a haveri kapitalizmusból és korrupcióból nem lesz innováció, nem javul a versenyképesség, így ennek a gazdaságpolitikának a következménye, hogy a polgári réteg továbbra is nagyon szűk, márpedig ha nincs polgárság, nincs bázisa a demokráciának sem. Ugyanakkor

Magyarországon a korrupció ténye nem elég a váltáshoz, még akkor sem, ha most nagyságrendekkel nagyobb, mint korábban.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20191115_Zsiday_elmondta_mibe_bukhat_bele_az_Orbankormany