MIBŐL LESZ AZ INFLÁCIÓ? AZ ESZTELEN PÉNZSZÓRÁSBÓL

A mindent és mindenkit elérő kormánypropaganda miatt most a csapból is a „háborús infláció” folyik, vagyis megpróbálják az ukrajnai háborúra és az „elhibázott szankciókra” fogni, hogy drágul minden. A háború természetesen hozzájárul az infláció felpörgéséhez, de a folyamat jóval korábban elkezdődött. Az infláció fő oka a túl sok pénz. Ennek egyik felelőse a kormány, amely számolatlanul szórta a pénzt mindenféle felesleges vagy szavazatvásárló beruházásokra, a másik pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek pedig épp az infláció féken tartása lenne a feladata.
Ennek egyik eszköze volt a 2019-ben (tehát jóval a COVID vagy a háború előtt) indított Növekedési Kötvényprogram. Ennek keretében az MNB összesen 1550 milliárd forint (ezt leírom számmal is: 1 550 000 000 000 Ft.) értékben vásárolt fel vállalati kötvényeket, vagyis ennyi pénzt borított rá néhány cégen keresztül a magyar gazdaságra.
Nyilván nagyon fontos volt például Mészáros Lőrinc tőzsdei cégéhez, az Opus Global Nyrt-hez hozzávágni három körben összesen 26,8 milliárd forintot. Viszont, ha a listát megnézzük, kiderül, hogy nem az Opus és nem is a rendszer kedvenc építőipari cégei voltak a legnagyobb nyertesek (a Duna Aszfalttól 18,1 milliárdért vásároltak kötvényt, a Market Építőtől pedig 29 milliárdért). A DIGIT-t és az Antenna Hungáriát is elnyelő 4iG Nyrt. terjeszkedését viszont 84,4 milliárd forinttal támogatta meg az MNB, az energiaitalt gyártó Hell Energy kötvényeit pedig összesen 65 milliárd forint értékben vásárolta fel.
Ha ennyi pénz megjelenik a gazdaságban, természetes következménye lesz a kereslet növekedése, vagyis az árak emelkedni fognak. És ez a folyamat szép lassan leszivárog a hétköznapi emberek szintjére, vagyis a boltban is észrevehetővé válik. Azt már csak félve kérdezem meg, hogy ezt a rengeteg (1550 milliárd forint) kötvényt valamikor vissza is kellene váltani, vagyis visszafizetni az MNB-nek a kölcsönt. Nagyon gyanús nekem, hogy a kedvezményezett cégek egy része erre vagy nem lesz képes, esetleg arra számítanak, hogy nem is kell, hanem majd egy újabb, hasonló programmal a jegybank megsegíti őket, vagyis hitelből fizethetik a hiteleket.
(Kommentbe teszek néhány linket, ahol lehet nézegetni, melyik cég mennyi pénzt kapott a kötvényprogramból.)