Michael Roth: A menedékjog nem arra való, hogy „kormányfők osztogassák a büntetés-végrehajtás elől menekülő haverjaiknak”!

0

“A menedékjog emberi jog, és nem arra való, hogy kormányfők osztogassák a büntetés-végrehajtás elől menekülő haverjaiknak”

– ezt a német államminiszter közölte a Gruevszki-ügy kapcsán. Michael Roth azt írta: az Európai Uniónak továbbra is olyan közösségnek kell maradnia, amelyet demokratikus jogállamok alkotnak – adta közzé az atv.hu.

Közben alapos magyarázatot vár Orbán Viktortól az EU bővítési biztosa. Johannes Hahn azt furcsállja, hogy, míg korábban Magyarország támogatta Macedónia EU-s csatlakozását, most mégsem tekinti azt biztonságos országnak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben reagált az uniós biztos szavaira, ebben azt írta, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

NATO-szövetségesek szivárogtathattak?

Közben a HVG arról írt, hogy NATO-szövetségesektől szivároghattak ki részletek a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. A lapnak nyilatkozó, a titkosszolgálatokat jól ismerő forrás azt mondta: ilyen részletek csak így derülhettek ki arról, hogy Nikola Gruevszki hogyan tudott eljutni Magyarországra. A meg nem nevezett forrás szerint egyértelmű politikai döntés állt a szivárogtatás hátterében. Ennek – szerinte – az lehetett a célja, hogy jelezzék a magyar miniszterelnöknek: tisztában vannak azzal, hogy mi történik, és hogy mit művel az oroszokkal és Vlagyimir Putyinnal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint azonban semmilyen jelzés, vagy vélemény nem érkezett a NATO-tagállamok részéről. A Gruevszki-ügyben Pintér Sándort belügyminiszter is meghallgatta volna az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, de a fideszes többség nem szavazta meg a napirendet, így Pintér Sándornak sem kellett kérdésekre válaszolnia.

Az ellenzéki pártokat nem nyugtatták meg a Gruevszki-üggyel kapcsolatos kormányzati válaszok. A Mirkóczki Ádám elmondta, hogy a Jobbik az Európai Bizottsághoz fordul, az LMP pedig a honvédelmi és a külügyi bizottság előtt számoltatná be az érintetteket. Tordai Bence a Párbeszéd elnökségi tagja viszont a volt macedón kormányfőt is meghallgatná. A DK szerint pedig újabb, súlyos nemzetközi presztízsveszteség érte Magyarországot.

 

 

atv.hu

 

 

olkt.hu