Miért védik ennyire Erdogant?

0

Kiemelt biztonsági intézkedésekkel védik ma Budapestre érkező Recep Tayyip Erdogan török elnököt. A Nyugatra alig látogató Erdogant nem nagyon hívják mostanában sehova, így nem csak magyar tüntetők várják majd, hanem külföldről is érkeznek kurdszimpatizánsok.

“Itt a kelet-európai szokások érvényesülnek” – mondja magyarázatképpen Kisbenedek József biztonságpolitikai szakértő, tőlünk nyugatabbra egyszerűbben szokták megoldani a delegációk közlekedését, kevésbé forgatja fel a helyi lakosok életét. Erdogan elnök a szakértő szerint világszerte a legvédettebb vezetők közé tartozik, ez indokolja az erős biztonsági lépéseket, de erre még rátesz egy lapáttal, hogy az észak-szíriai török hadjárat miatt még erősebb védelem lehet indokolt, “sok ember haragszik rá” – emeli ki a szakértő.
Az ilyen látogatásokat alaposan elő kell készíteni, a magyar hatóságok egyeztetnek a török titkosszolgálatokkal, hírszerzéssel, és az elnök biztosításáért felelős török állami szervezettel. Magyar részről az Alkotmányvédelmi Hivatal és a TEK a felelős és a tárgyalási partner, mondja Kisbenedek. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, az NKE tudományos főmunkatársa szerint ez a biztosítás nem számít kiemelkedően nagynak, szerinte a Putyin-látogatásokkor is ilyen intézkedések történnek.

Forrás HVG