Mike Pence, a Trump-kormány alelnöke bejelentette: nem fogja blokkolni Joe Biden elnöki kinevezését, ezzel szembeszegült főnökével

Mike Pence, a Trump-kormány alelnöke bejelentette: nem fogja blokkolni Joe Biden elnöki kinevezését, ezzel szembeszegült főnökével, aki azt remélte tőle, hogy megpróbálja valahogy meggátolni a demokrata politikus győzelmének hivatalos elismerését a kongresszusban.

Az Egyesült Államok választási törvényei szerint a jelenlegi alelnöknek is hitelesítenie kell az elektori szavazatok eredményét, Donald Trump azt remélte, hogy Mike Pence majd visszadobja az eredményeket a demokraták állítólagos csalása miatt.

Mike Pence ma hivatalosan is bejelentette, hogy nem fog ilyet tenni, hiszen értelmezése szerint az alkotmány nem teszi számára lehetővé, hogy bármilyen módon blokkolja a következő elnök kinevezését.

 

„Néhányan úgy gondolják, hogy alelnökként, el kellene fogadnom vagy elutasítanom az elektori szavazatokat. Mások szerint a kongresszusnak nem szabadna felülvizsgálnia a szavazatokat. Részletesen tanulmányoztam az alkotmányunkat, a törvényeinket és a történelmünket és arra jutottam, hogy egyik megközelítés sem helyes”

 

– írja Pence közleményében, melyet a CNBC idézett.

A közleményt Pence percekkel azelőtt adta ki, hogy a kongresszus összeült, hogy hivatalosan is deklarálja Joe Biden győzelmét. Közben Donald Trump épp a Fehér Házban beszélt, beszéde során reményeit fejezte ki abban is, hogy Pence blokkolja majd a választás eredményeit.

A kongresszusi ülés már egyébként elkezdődött, több republikánus politikus is tiltakozott már Arizona elektori eredményei ellen, hamarosan pedig valószínűleg más államok eredményei ellen is tiltakozni fognak. Ez viszont nem hátráltatja, csak lassítja Biden elnökséghez való útját.