Miközben az év elején Európa-szerte enyhül az infláció, nálunk még javában nő

Magyarországra a kevésbé szabad gazdaság és a benzinárstop megszűnése miatt nem gyűrűzik be az európai trend, helyette az év elejére már 25-26 százalék közötti éves áremelkedés várható. Leginkább január végétől és február elejétől.

Ahogy arról a mút héten beszámoltunk, tovább száguld az az orbáni infláció. A fogyasztói árak tavaly novemberhez képest 22,5 százalékkal nőttek, de még idén októberhez viszonyítva is 1,8 százalékos volt az emelkedés. Egyelőre nemhogy a csökkenés, de még a stagnálás jeleit sem mutatja.

G7 gazdasági portál szerint

ez azért számít meglepetésnek, mert Európa országainak többségében a novemberi adat októberhez képest már enyhülést, vagy legalább stagnálást mutatott.

Ha csak a V4-ek adatait nézzük, magyar szemmel az sem kellemes látvány most. Csehország novemberi adata cikkünk írásakor még nem ismert, de októberben már jelentős enyhülést mutatott. Az eurózónába tartozó Szlovákia a magyarnál jóval alacsonyabb szintről 0,6 százalékos emelkedést produkált, Lengyelországban csökkenés volt, Magyarország azonban még V4-szinten is magas alapról emelkedett tovább.

Az is csalódás, hogy a háztartások költségvetésében nagy szerepet játszó élelmiszerárak dinamikus emelkedése sem csillapodott a KSH szerint. Ugyanakkor szinte biztos, hogy az üzemanyag-ársapka kivezetése előbb-utóbb felfelé tolja majd az összesített inflációs adatot.

Nagy kérdés, hogy a csaknem összeurópai trendet Magyarországon miért nem látjuk, nyitott gazdaságunk ellenére miért nem gyűrűzik be azonnal ez a kedvező fordulat. A nemzetközi értékelések szerint egyértelmű, hogy az európai enyhülés mögött elsősorban a végre mérséklődő energiaárak állnak. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az árak minél inkább szabadpiaci körülmények között alakuljanak ki, ez pedig az inflció-növelő ársapkákkal elárasztott Magyarországra kevéssé jellemző.

Idehaza az irány ugyanakkor rövidtávon nem kérdés. Az ING számításai szerint, amennyiben nem változik érdemben a piaci üzemanyagár, nagyságrendileg további 2 százalékponttal emelkedhet az infláció Magyarországon az árstop kivezetése miatt.

Tehát 2023 elejére már 25-26 százalék közötti éves áremelkedés várható.