Milliókat kaszáltak a tankerületi vezetők

Másfél millió forint feletti összegekkel motiválta a kormányzat a tankerületi vezetők munkáját az előző évben. A legnagyobb összeget a debreceni vezető kapta, miközben a közoktatási ágazat jelentősen alulfinanszírozott.

Motivációs elismerés. Ezen a jogcímen szereztek jogosultságot tavaly azok a tankerületi vezetők, akik korábban a Fideszben politizáltak, illetve igazgatóként a Fidesz kampányát segítették. Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője a jutalmakat saját Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra.

Rábel Krisztina a 2019-es önkormányzati választáson még a Fidesz színeiben indult egy XX. kerületi választókerületben, és bár egyéniben kikapott, listáról beülhetett a képviselő-testületbe. Ő 1 millió 590 ezer forintot kapott tavaly.

Rábel Krisztinával együtt összesen hat olyan tankerületi igazgató van, aki megbízatása előtt a Fidesz politikusa volt. Vagyis minden 10. tankerületi igazgató a kormánypárt padsoraiból kerül ki.

Sági István, a karcagi tankerület vezetője 2010 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt, tavaly pedig 2 080 000 forint motivációs elismerést kapott. Käszné Lebő Zsuzsanna, a mohácsi tankerület igazgatója 2014-ig Mohács fideszes alpolgármestere volt, ő szintén 2 080 000 forint jutalmat kapott.

Simon Tibor, a salgótarjáni tankerület vezetője 2016-ban időközi polgármester-választáson indult a Fidesz színeiben, hűségét 1 590 000 forinttal jutalmazták egy éve. Bognár László, a szigetvári tankerület vezetője Pécs fideszes önkormányzati képviselője volt tankerület-vezetői megbízatása előtt. Motivációs jutalma 1 530 000 forint volt. Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje pedig nemrég került kinevezésre a balatonfüredi tankerület élére.

A képviselő mai posztjában azokról is ír, akik közeli családtagjaik révén kötődnek a kormánypártokhoz: Gruberné Kis-Pál Andrea, a siófoki tankerület vezetője, Gruber Attila volt fideszes parlamenti képviselő és siófoki polgármesterjelölt exfelesége tavaly ilyenkor 1 500 000 forintot kapott. Nagyné Barna Orsolya, a balassagyarmati tankerület igazgatója, a Nógrád megyei közgyűlés fideszes alelnökének, Barna Jánosnak a testvére, Tóth adatigénylése alapján, 2 120 000 forinttal lett gazdagabb.

Amint arról pénteken beszámoltunk, 1,7 millió forint  jutalmat kapott  tavaly év végén a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella. Ezt a saját költségvetésében keletkezett bérmegtakarítás terhére fizette ki az intézmény.

https://index.hu/belfold/2022/11/21/tankerulet-vezeto-juttatas-motivacio-millio-kozoktatas-toth-endre/?fbclid=IwAR3LhbBVXU0JWLboXnPO5DOX3nBoxAMllMKI6zfURW-z0OnfPBMIuN33moQ