MILYEN AZ, AMIKOR A VILÁGOT ELVETEMÜLT EMBEREK VEZETIK? Ilyen..

0

Sugárszennyezett vizet öntenének Fukusimában az óceánba!

Eddig több mint egymillió tonna sugárszennyezett víz gyűlt össze a 2011-es tragédiában tönkrement erőműből. Ennek tárolása pedig akkora gondot okoz, hogy a japán kormány most egy olyan lépésen gondolkodik, mely újabb környezeti katasztrófával járna.
A fukusimai katasztrófa utóélete is bizonyítja, milyen óriási kockázatot jelent az atomenergia használata.

2011. március 11-én Japánban kilences erősségű földrengést mértek, ami a fukusimai atomerőművet is megrázta. Azóta a Tokyo Electric Powernak (Tepco) több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtött össze tartályokba a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tartályok, amelyekbe a radioaktív vizet gyűjtik, 2022-re megtelnek- írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

KEDDEN HARADA JOSIAKI JAPÁN KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTER AZT MONDTA A KEDDI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN, HOGY AZ EGYETLEN LEHETŐSÉG A PROBLÉMA MEGOLDÁSÁRA, HOGY AZ EZEN IDŐPONT UTÁN ÖSSZEGYŰJTENDŐ VIZET A TENGERBE ÖMLESZTIK, AHOL AZ FELHÍGUL.

A kérdést a kormány meg fogja vitatni, ő javaslatot tesz majd a megoldásra. A végső kormánydöntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését. A miniszter nem beszélt arról, hogy szerinte mennyi vizet kell majd a tengerbe önteni.

Ha szabad utat engednek a sugárszennyezett víz tengerbe öntésének, akkor a lépés kiválthatja az olyan szomszédos országok haragját, mint Dél-Korea, amely a múlt hónapban bekérette a szöuli japán nagykövetség rangidős tisztviselőjét, hogy számon kérje: mit tesz Japán a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vízzel.

A TEPCO, AMELYET A HELYI HALÁSZOK IS RENDSZERESEN BÍRÁLNAK, TAVALY BEISMERTE, HOGY A TARTÁLYOKBAN FELGYÜLEMLETT VÍZ A TRÍCIUM MELLETT MÁS, SZENNYEZŐ ANYAGOKAT IS TARTALMAZ.

A tengerparton fekvő atomerőművek rendszerint eresztenek valamennyi hűtővizet az óceánba. Ez a víz tartalmaz tríciumot, a hidrogén radioaktív izotópját, amelyet nehéz leválasztani, és amelyet viszonylag ártalmatlannak tekintenek.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook