Milyen migrációs krízis? – kérdezi a New York Times

0

Lerántja a leplet a New York Times Orbán álvilágáról – értesült a HVG.

Milyen migrációs krízis? – tette fel a kérdést a napokban a New York Times, címlapon hozva két képet a Keleti pályaudvarról. Az egyik 2015-ben, a másik mostanában készült.

Migránsok ezrei érkeznek a görög tengerpartokra, Olaszországban ezrek landolnak minden héten. A német, osztrák és magyar határon keresztül százezrek érkeznek minden hónapban. De ez 2015-ben volt – kezdi cikkét a New York Times, amely “Milyen migrációs krízis?” címmel közölt egy cikket, illusztrációként használva a Keleti pályaudvaron 2015-ben, illetve nemrég készült két képet.

A nyt.com képe.

A migrációs krízis csúcsa után három évvel a görög tengerpartok viszonylag nyugodtak, tavaly augusztus óta Szicília partjai is csaknem üresek. Hoznak még pár példát a különbségekről, majd rátérnek arra, hogy ez a paradoxon Európában: a migránsok száma a 2015 előtti szintre esett, de a migrációs kérdések továbbra is megrázzák a kontinenst, a mostani uniós csúcson is próbálnak valami megoldást találni.

A vezetők nem értenek egyet abban, hogy az újonnan érkezettekért ki vállalja a felelősséget, azonban szembeötlő, hogy több vezető – különösen a jobboldali pártokban – továbbra is olyan benyomást kelt, hogy Európát még mindig ostromolják a migránsok, holott a számok egészen mást mutatnak.

Idézik Orbán Viktort is – akit szélsőjobboldali politikusként emleget a lap, aki nemrég arról beszélt, “nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól”, majd felemlegetik a Stop Soros-törvénycsomagot, amely börtönnel sújthatja a menekültek segítőit.
Megjegyzik, nem Orbán az egyetlen, aki a keményebb vonalat viszi, ott van Matteo Salvini, az olasz belügyminiszter, aki nem engedi kikötni a menekülteket szállító hajókat. Horst Seehofer német belügyminiszter is a menekültek visszaküldésével fenyeget.

 

 

olkt.hu/hvg.hu/nyt.com