Minden eddiginél több új fertőzött Indiában, pusztít a tripla mutáns vírus

Az eddigi legmagasabb napi halálozást érte el India a koronavírus-járvány kitörése óta. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 24 óra leforgása alatt 3689 ember halt bele a fertőzés szövődményeibe.

A kórházakban nincs elég orvosi oxigén, sem ágy és a krematóriumok sem bírják már a terhelést – írja az Euronews.

„Ez a kormány, az igazságszolgáltatás, az egész ország kudarca, ami itt megy. Nem jutottunk hozzá időben a segítséghez. Az apám azért halt meg, mert nem kapott időben ellátást” – mondta egy fiatal nő.


A vasárnap reggelre regisztrált napi új 392 488 fertőzöttel 19,5 millióra nőtt a járvány kezdete óta pozitívra teszteltek száma.

Egyre több helyről érkezik a nemzetközi segítség, így az Egyesült Államokból, Németországból és Franciaországból is.

„Tavaly India segített nekünk, a kórházainknak, és a franciák nem felejtették ezt el. Most megpróbáljuk viszonozni azt a segítséget, amire akkor nekünk volt szükségünk, és amire most nekik van” 0 mondta a francia nagykövet, Emmanuel Lenain.

Szombaton újabb oltási kampány kezdődött, ezúttal minden 18 év feletti indiai állampolgárt beoltanak, de csak néhány állam volt képes kiszállítani az oltóanyagot a vakcinahiány miatt. A kormány szerint csak 86 ezer új paciens kaphatta meg a védőoltást.

Az országban jelenleg két vakcinával oltanak: AstraZenecával és az indiai Bharat Biotech-kel, de már a Szputnyikot is engedélyezték – abból az első 150 ezer dózis szombaton érkezett meg.