Minden téren hazudnak! Bérek, nyugdíjak stb…

0

Az átlagos nettó bér 2019 januárja és novembere között, állítólag 242 300 forint volt Magyarországon: 11,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az átlagos nyugdíj tavaly viszont 135 ezer forint volt, így a friss adat azt erősíti, hogy folyamatos az időskori járandóság leszakadása, írja az Menedzsment Fórum.

Az első hét hónapban az átlagnyugdíj az átlagos nettó kereset 57 százalékát érte el, a legfrissebb adat alapján viszont az átlagos fizetés 55,7 százalékát kapta kézhez tavaly egy nyugdíjas.

Mint arra már több cikkben is felhívtuk a figyelmet, a bérek és nyugdíjak közötti olló egyre szélesebbre nyílt az elmúlt időszakban, a folyamat pedig a jövőben is megfigyelhető lesz. 2019-ban a friss adat alapján minden esély megvan arra, hogy 11 százalék körüli átlagos nettó bérnövekedés lesz, amivel párhuzamosan a nyugdíjak csupán az infláció mértékével, – a novemberi kiegészítést is figyelembe véve – 3,4 százalékkal emelkedtek.

(Ezt pedig simán megeszi az infláció, ami a nyugdíjas vásárlói kosarat nézve dübörög.)

Idén a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelte a kormány, amivel párhuzamosan a makrogazdasági előrejelzések alapján legalább 8-9 százalékos bérnövekedésre lehet számítani majd.

A szakadék tehát minden jel szerint tovább mélyül a kétféle jövedelem között.

 

 

olkt.hu

Forrás mfor.hu