Minden tizedik nyugdíjas a társadalom többi tagjához viszonyítva szegény,

0

“Ha a Fidesz valóban megőrizte a nyugdíjak reálértékét, ahogy ígérte, miért van az, hogy 2010 óta évről évre egyre több az olyan nyugdíjas, aki egyre nehezebben él meg, elszegényedik, sőt akár nyomorog is? A kétmillióból félmillióan a nyugdíjas létminimum alatt tengődnek.”

“…minden tizedik nyugdíjas a társadalom többi tagjához viszonyítva szegény, miközben 2010-ben csak 4,1 százalékuk volt az.”

“…a legfontosabb intézkedés a romokban heverő egészségügy további hanyatlásának megállítása lehetne. Ezért most csak egyetlenegy nyugdíjkorrekciós lépést javasol: a “legnyomorultabb” nyugdíjak jelentős egyszeri emelését. A külföldi résznyugdíjasokat (ilyen a 28 500 forint alatti nyugdíjasok zöme) kizárva, a havi 30 és 70 ezer forint között minden nyugdíjat egyre kisebb mértékben, de emelni kellene. Például a 30 ezer forintról (ez a minimális nyugdíj felfelé kerekített értéke) 50-re, a 40 ezer forintról 55-re, az 50 ezer forintról 60 ezerre, a 60 ezer forintról 65-re, és a 70 ezer forint helyben maradna július 1-jétől.

Becslései szerint 10-20 milliárd forint lenne az éves költsége. Bár ez az intézkedés az elmúlt években keletkezett, évjáratok közti és az évjáratokon belüli feszültségeknek csak egy kis részét szüntetné meg, a legfájóbbakat azért jelentősen enyhítené.

Ennél persze nagyobb és esetleg más irányú korrekció is lehetséges lenne. Például legalább egyszeri svájci indexálást 2020-ban (akár 3 százalékos reálemelést), legalább a 2016 előtt nyugdíjba vonulók számára. Egy ilyen változtatás komoly járulékkulcs-emelést igényel, és jelenleg még a járulékkulcs stabilizálásának sincsenek nyilvános hívei.”