Mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter!

Az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága csütörtökön elutasította az Európai Parlament 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet. A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

Magyarország keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz, amelyben az állásfoglalás elfogadásának szabálytalanságára hivatkozva a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kezdeményező EP-javaslat megsemmisítését kérte. 

 

„A kormánynak nem voltak illúziói az Európai Bíróság döntéséről”

 

– így reagált Varga Judit igazságügyi miniszter a döntésre.

„Ha a tartózkodásokat – az egyébként egy elsőéves joghallgató számára is könnyen beazonosítható, egyértelmű eljárási szabályok alapján – figyelembe vették volna a támogató szavazatok arányának meghatározásakor, akkor nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a politikailag elfogult jelentés elfogadásához”

 

– idézi az MTI Varga Judit szavait.

 

A miniszter szerint a bíróság csütörtöki döntése semmilyen módon nem jelenti a Sargentini-jelentésben foglaltak tartalmi megerősítését, amelyet a magyar kormány számos alkalommal cáfolt már szakmai és elvi szinten is… Ahogy eddig, Magyarország a lojális együttműködés szellemében készen áll a párbeszédre a jogállamiság témakörét érintő kérdésekben is. 

 

„A politikailag motivált boszorkányüldözéseket azonban továbbra is elutasítjuk” 


Lefordítjuk magyarra:

 

mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter.

 

Hogy az olvasó is értse, miről van szó, idézzük fel, mi történt 2018 őszén Strasbourgban. Sok más mellett, például az, hogy megvitatták a Judith Sargentini által összeállított, a magyarországi jogállamiság helyzetét taglaló jelentést, amelyet aztán kétharmados többséggel el is fogadott az Európai Parlament. Az eredményt a Fidesz és Orbán Viktor vitatta, szerintük ugyanis nem volt meg az elfogadáshoz szükséges kétharmad, merthogy a tartózkodókat is bele kellett volna számítani.

Azon a kedden a Sargentini-jelentés vitáján, sem a szerdai szavazáson nem lehetett jó Orbán Viktornak és fideszes EP képviselőnek lenni. A miniszterelnök hétperces beszéde alatt, amelyben „megvédte” Magyarországot, többször is nevettek a képviselők. Rossz volt látni az Orbán mellett ülő Gulyás, valamint a mögötte helyet foglaló Rogán és Szijjártó miniszterek arcát, amint testközelből kellett végignézniük, hogy szeretett vezérüket megalázzák és kinevetik.

Persze, ez sem biztos. Lehet, hogy minden másképpen történt. Azaz, Orbánt nem nevette ki senki, nem bélyegezték meg a kormányát, ellenkezőleg: egész Európa őt ünnepelte. Legalábbis, a kormányhoz közeli média így tájékoztatta Mari nénit Dunarettentőn, és Józsi bácsit Békésborzadályon. Ők azóta is abban a hitben élnek, hogy megint győztünk.

A történetnek itt még nincs vége. 2019 áprilisában Sargentini képviselő Magyarországra érkezett, ahol fogadta őt Magyar Levente külügyi államtitkár, majd lerohanta őt egy sor kormányhoz közeli sajtómunkás, akik mind azt kérdezték tőle, hogy miért utálja Magyarországot.

Sargentini nem utálja Magyarországot. Soha egy rossz szót nem mondott az országunkról. Nem mondta, hogy nem eléggé kék a Balaton, vagy hogy ronda lenne a Halászbástya. A magyar konyhát sem cikizte, és azt sem állította soha, hogy Bartók Béla, vagy éppen Kurtág György csapnivaló zeneszerző volna. Egyetlen halvány utalást sem tett azzal kapcsolatban, hogy az Aranycsapat kétballábas lúzerekből állt, és olyat sem hallottunk tőle, hogy Hosszú Katinka nem tud úszni. Nem mondta, hogy a Saul fia rossz film, és egyetlen félreérthető megjegyzést sem tett a pesti viccre.

Orbán politikáját kritizálja Judith Sargentini, de ezzel nincs egyedül: Európában és szerte a világban sokan gondolkodnak hasonlóan. Az nem tetszik nekik, hogy a magyar miniszterelnök túszul ejtette az országot, miközben a magyar és az európai adófizetők pénzén gyűlöletet szít az emberek között.

Nem utál bennünket Sargentini, legföljebb sajnál minket. Persze, ha úgy vesszük, az sem jobb.