Mindenki nyugodjon le a [email protected]: Matolcsy csak 10 milliárdot herdált el festményekre és szobrokra!

0

Hallottak már az Értéktár programról? Ez nem más, mint a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben elindult műkincs-felkutató és megvásároló programja, amelynek kerete 32 milliárd forint volt. A program tavalyi év végi lezárásakor csupán az egyharmadát használták fel erre a célra, 10,8 milliárd forintot. Az MNB nyilvánossá tette a honlapján, hogy milyen műtárgyakat vásárolt az összegen. Ebből az is kiderül, hogy 33 tételre költötték el a program keretében a közel tizenegy milliárd forintnyi összeget. Nemcsak műtárgyakat, hanem gyűjteményeket is vásároltak a pénzből.

A cél a közgyűjtemények  gyarapítása

A korábban többször is vitatott Értéktár program azért fontos az MNB Felügyelő Bizottságának 2016-os jelentése szerint, mert a Magyarországon lévő közgyűjteményeknek nincs anyagi keretük arra, hogy műtárgyakat vásároljanak. A Nemzeti Kulturális Alap az egyetlen, amely kifejezetten erre fordítható kerettel rendelkezik.  Az Alapnak öt évvel ezelőtt 157 millió forintja volt műtárgyvásárlásra. Az Értéktár létrejöttének célja tehát nem más, mint a közgyűjtemények gyarapítása.

A tavalyi év végéig ebben a programban vásárolt értékes gyűjteményeket és festményeket közgyűjteményekben és múzeumokban helyezték el letétbe.

A Magyar Nemzeti Bank programjának gondolata eredetileg azért született meg, hogy értékálló befektetésként kezeljék. Ám időközben megváltozott a célja, és a hagyatéki műkincsek, műtárgyak megszerzése lett a legfontosabb feladata. Nemcsak hazánkon belül, de külföldre is „elér a keze”, olyan műkincsek megvásárlására is lehetősége van, amelyek határainkon túlra kerülnek.

A Tiziano-festmény a felbecsült értékénrk harmadáért lett az MNB-é

Nem olcsó tevékenység a műtárgyvásárlás, még akkor sem, ha azt az állam teszi. Az Értéktár program keretében a legjelentősebb, és egyben legtöbbért megvett műkincs egy Tiziano-festmény, a Mária gyermekével és Szent Pállal című remekmű. Ennek ára 4,5 milliárd forint volt. Ezt a festményt egyébként korábban 140 millió forintért adták el 2005-ben, amikor megvehette volna a Szépművészeti Múzeum is, de az intézmény akkor nem élt elővásárlási jogával.

A Tiziano-festmény értékét később már 1,6 milliárd forintra becsülték, amely az MNB vételi árának mindössze a harmada.

További jelentős szerzeménye az értéktár programnak két Munkácsy Mihály-festmény is, az egyik a Krisztus Pilátus előtt. Ehhez a képhez 1,6 milliárdért sikerült hozzájutnia a Magyar Nemzeti Banknak.  A másik Munkácsy-festmény címe: Poros út I. Ez „csupán” 500 millió forintért lehetett az MNB-é.

1,1 milliárd forintért vásároltak meg egy 220 darabos érmegyűjteményt is, amely értékes XVI-XVII.századi, Erdélyben vert ezüst tallérokból áll.

Mintegy 115 műből álló festménygyűjteményhez is hozzájutottak a programnak köszönhetően: Kövesi István képeinek gyűjteménye 795 millió forintba került az MNB-nek.

Csak a harmadát költötték el az erre szánt pénznek

Csupán néhányat soroltunk fel a harminchárom darabos műtárgy-kollekcióból, amelyek összértéke 10,8 milliárd forint. Az erre szánt keretet korántsem használták ki, még háromszor ennyi pénz állt rendelkezésre ahhoz, hogy műkincseket vásárolhasson a Magyar Nemzeti Bank.

Bízhatunk benne, hogy talán lesz még lehetőségük máskor is gyarapítani az értékes gyűjteményt.

olkt.hu