Mindent beismert és kitálalt a bíróságon a Boldog István fideszes képviselő ügyében

Szerdán tartották a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő ülést Boldog István fideszes képviselő és társainak korrupciós ügyében. Boldogot és kabinetfőnökét, Fehér Petrát másik hét emberrel együtt tavaly decemberben vádolta meg az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és az uniós pályázatok befolyásolása miatt.

 

Boldog István (Fidesz-KDNP), parlamenti képviselő./Kép. 444

 

 

vád szerint a vidéki településeket uniós támogatásokhoz juttató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainál helyzetbe hozott vállalkozóktól kérnek pénzt a biztos győzelemért. Egy másik vádpont szerint a választókerület több polgármesterénél is megjelentek azzal, hogy visszaosztást kérjenek a már elnyert pályázati pénzekből. Még Törökszentmiklós ellenzéki polgármesterét is megkörnyékezték Boldog István országgyűlési képviselői kampányához kérnék el a megítélt pályázati összeg 20 százalékát.

A mostani ülésen már ítéletet is hirdettek G. Vanda ötödrendű vádlott esetében, aki Boldog táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense, és a vád szerint bűnsegédként kenőpénzeket vett át és juttatott célba.

G. Vanda a bíróság előtt mindent beismert, amit a vádiratban felhoztak ellene. Az utolsó szó jogán annyit mondott, sajnálja, ami történt, már megbánta, és fel sem fogta a helyzet súlyosságát, amikor átvette a pénzeket. Miközben nagy szerepe nem volt a közbeszerzések manipulálásban, G. Vanda 2020 februárjáig le volt tartóztatva, miközben Boldog István elsőrendű vádlottként végig szabadlábon védekezhetett.

A bíróság bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és versenykorlátozó magatartás közbeszerzési eljárásban miatt 2 év szabadságvesztésre ítélte, amit 5 évre felfüggesztettek. Emellett 400 ezer forint pénzbírságot is kapott. De mivel az ügyészség letöltendő börtönért és súlyosabb pénzbüntetésért fellebbezett, ez az ítélet nem jogerős, a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla mondja ki.

Mivel Boldog István és a többi vádlott a júniusi előkészítő ülésen nem fogadták el, így az ő esetükben rendes tárgyalást kell tartani. Ez azonban legkorábban csak januárban kezdődhet, vagyis esély sincs rá, hogy a választások előtt ítélet szülessen a fideszes képviselő korrupciós ügyében.