Mint egy toporzékoló kisgyerek!

„Szomorú döntésről kell most beszámoljak nektek. Az ellenzéki előválasztáson résztvevő pártok közös megállapodása következtében, a mai nappal visszalépek az előválasztáson történő részvételtől Fejér Megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében.” (Barlabás András – Momentum) A Fejér 1-es körzetben így csak két induló maradt talpon: a DK-s Ráczné Földi Judit, illetve az MSZP-P jelöltje, dr. Márton Roland. A Momentum utóbbi mögé állt be Barlabás visszalépésével.

Ezért a hírért nem ültem volna le a géphez, de történt valami érdekes, amiről talán érdemes néhány szót ejteni. A visszalépésről történt bejelentés után fölhördült Fehérvár fideszes polgármestere, és terjedelmes Facebook-bejegyzésben bírálta a döntést. Lezárhatnánk az ügyet egy rövid kérdéssel: mi köze van egy polgármesternek, egy megbízható, régi fidesznyiknek, hogy az előválasztás során a szövetséges ellenzéki pártok milyen lépéseket tesznek, és kit/kiket jelölnek egy-egy választói körzetben?! Pontosan tudjuk: semmi!

Cser-Palkovics András írásában először csaknem védelmébe veszi a visszalépő jelöltet (Barlabás Andrást), majd támadásba lendül:

 

„Ezek után robban a hír, hogy az országos pártközpontok elsötétített szobáiban döntés született: magasról tesznek az oly sokat hangoztatott előválasztásra, az állítólag demokratikus folyamatra és saját kollégájuk, politikusuk lelkére is. Visszaléptetik Barlabás Andrást a 2010 előtti világból érkező párt még jobban pártoskodó előjelöltje javára. Persze, Barlabás András a saját bejelentésében azt írja: „nem áll egyik jelölt mellé sem.” Az országos Momentum ellenben közzé tette, hogy több körzetet „cserélt” más ellenzéki pártokkal, így az MSZP-vel. Az MSZP-vel, ami a DK-val közösen a 2010 előtti világ legnagyobb panoptikuma. Teszi ezt a Momentum, ami folyamatosan a fiatalok őszinte képviseletével hitegeti az új nemzedékeket. De mi akkor a mai nap momentumos üzenete a fehérvári fiataloknak?” (Cser-Palkovics)

 

  1. Azt már tisztáztuk, hogy nem a kormánypárti polgármester feladata, hogy beleszóljon az előválasztási folyamatba. De ha felkérés nélkül mégis kotnyeleskedik, akkor meg kellene magyaráznia azt is, hogy melyik pártra gondol a 2010. előtti világból? Merthogy a Fidesz „vastagon” 2010 előtti politika alakzat, és ha nem tévedek 1998-2002 között kormányzó pozícióban is volt. Egyébként Cser-Palkovics szintén múlt századi politikai szereplő, hiszen 1999-ben már a Fidesz megyei szervezetének elnökségi tagja, ugyanezen évben a Fejér megyei Fidelitas alapító elnöke lett, később a szervezet országos alelnökévé választották.
  2. Cser-Palkovics politikai panoptikumot emleget, de elfelejti megemlíteni a látványosság gyűjtemény fideszes szobrait: Ádert, Kövért, Orbánt és a többi, kővé dermedt öregfiú alakját. Dr. Márton Roland MSZP-s jelölt negyvenegynéhány éves jogász, a rendszerváltás pillanatában vélhetően még csak gimnazista volt, ellenfele – Ráczné Földi Judit (DK) – még nincs is negyven éves. Az ő nemzedéküknek le kell köszönnie és félre kell állnia, csak azért, mert Cser-Palkovicsnak nem tetszik az előválasztási szisztéma? Ugyan már!
  3. Az „országos pártközpontok elsötétített szobáiban hozott döntések” Cser- Palkovics általi emlegetése valószínűleg onnan ered, hogy a Fidesznél ez a gyakorlat. Míg az előválasztás tiszta és egyértelmű helyzetet kíván megjeleníteni, addig a kormányzó párt elnöke – ki tudja, milyen megvilágítású és levegőjű szobában – dönti el, hogy kiből lehet országgyűlési képviselő- és polgármester-jelölt.

Bejegyzése végén Cser-Palkovicsnak bizonyára nagyon felszaladt a vérnyomása, mert kifakadt. „Fehérvári emberként ezt kikérem magamnak, kikérem, hogy bármely fehérvári emberrel így bánjanak Budapesten. Ennél a mi városunk, a fehérvári ellenzéki érzelmű emberek és Székesfehérvár egésze is biztos, hogy jóval többet érdemel.” Hamis mondatok, hiszen Márton doktor szintén tősgyökeres fehérvári, szó nincs arról, hogy valami jött-ment figura akar a körzet képviselője lenni. Miért gondolja Cser-Palkovics, hogy Budapesten bárki is ki akar szúrni a fehérvári emberekkel?

Visszalépését követően Barlabás András – korrekten és fegyelmezetten – így üzent: „aki megnyeri az előválasztást, az számíthat a támogatásomra, hiszen 2022-ben le kell váltanunk a korrupt és tolvaj hatalmat, hogy hazánk ne juthasson Fehéroroszország sorsára, amit a mai hírek szerint bekebelezett Oroszország.” Talán ez nem tetszik Cser-Palkovicsnak? Mindegy is, hogy mit mond a magáról megfeledkezett polgármester. A lényeg, hogy Fehérváron érdemi előválasztás lesz, és ami még fontosabb: a Fejér megyei 1. számú választókerületben a teljes demokratikus oldal támogatni fogja az előválasztás győztesét. Mi is ezzel a baj?