“…mint szart a palánkon.”

0

Csúnyán átverte a szülőket a minisztérium! A tavalyi minisztériumi látogatásom után írásban kértem a minisztériumot, hogy erősítse meg: a szülők valóban kezdeményezhetik gyermekük iskolaérettségi vizsgálatát a pedagógiai szakszolgálatoknál, és a szakvélemény kiváltja az Oktatási Hivatalhoz benyújtandó kérelmet. Azt állították nekem szemtől szembe a minisztériumban, hogy ezzel a lehetőséggel most és a jövőben is élhetnek a szülők: 2020. január 31-ig a pedagógiai szakszolgálatok kötelesek lesznek elvégezni a vizsgálatot. A minisztérium írásbeli válaszából most kiderült, hogy csúnyán átvertek engem és a szülőket is: csak december 31-ig lehetett a szakszolgálatokhoz fordulni – már ahol -, de még azon kérvények sorsa is kérdéses, ugyanis a szakszolgálat mondhatja azt, hogy január végéig nem tud végezni a vizsgálattal, forduljon a szülő az Oktatási Hivatalhoz.

Mindez egy év végi rendeletmódosíás miatt van: kikerült ugyanis a rendeletből az a lehetőség, hogy a szülők a pedagógiai szakszolgálattól kérjék gyermekük iskolaérettségi vizsgálatát. Én december 10-én látogattam a minisztériumba, a rendelet pedig már november 25-én a kormány előtt volt. Vagyis decemberben már pontosan tudta a kormány, hogy mire készül, és mégis azzal áltatták a szülőket, hogy január 31-ig mehetnek a szakszolgálatokhoz. Majd módosították a rendeletet, és erről senkinek sem szóltak! Nem adtak tájékoztatást a kétségbeesett szülőknek, akik közül még most is sokan próbálkozhatnak a szakszolgálatoknál. Rengeteg levelet kaptam decemberben, teljes volt a káosz: volt olyan szakszolgálat, amelyik vállalta a vizsgálatot, volt, amelyik nem. A szülők teljes zavarban voltak, nem tudták, mit tegyenek. Sokan gondolhatták, hogy januárban újra próbálkoznak — hát most már biztosan nem.

Ez az eset is jól mutatja, hogyan kormányozza ezt az országot a Fidesz: sehogy. Hoz egy értelmetlen törvényt senkivel sem konzultálva, majd amikor látja, hogy nem tudja betartani, titokban, senkit sem tájékoztatva módosítja a szabályokat. Aki a legkevésbé számít ebben a történetben: az érintettek, jelen esetben a szülők, a gyermekek, a családok. Egyet szögezzünk le: így nem lehet kormányozni egy országot, így nem lehet irányítani a közoktatást. Ez a kaotikus jogalkotás csak árt és nem a gyermekek érdekeit szolgálja. Egy valamit tehet a minisztérium a még nagyobb káosz elkerülése érdekében: az ombudsman tanácsára visszavonja ezt az értelmetlen központosítást, és hagyja, hogy ott szülessenek a gyermekek iskolaérettségéről szóló döntések, ahol ahhoz a legtöbb információ áll a rendelkezésre: az óvodákban.

Részemről folytatás következik!

Szél Bernadett/facebook