Mit is jelent ez a kifizetési STOP?! – Mi lesz a CSOK-kal?

A kormány elrendelte a kifizetések leállítását októberben – ismerte el a Pénzügyminisztérium.

 

Kifizetési STOP

 

 

Ezeken felüli kifizetéseket csak a pénzügyminiszter vagy a miniszterelnök engedélyezhet. A költségvetési kifizetési stop ilyen feltételekkel nem veszélyezteti a bérek, nyugdíjak, táppénz és más állami juttatás kifizetését.

A jogszabályon alapuló olyan állami támogatások folyósítása is biztosítottnak látszik ez alapján, mint például a csok, a babaváró hitel vagy a már csak az év végéig igényelhető lakásfelújítási támogatás – kommentálta a döntést Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szerkesztője.

A kormány tehát továbbra is fenntartja az állam működéséhez szükséges kifizetéseket, de ami nem tartozik ebbe a körbe, ott behúzta a kéziféket.

Háztartási hasonlattal élve: a rezsiszámlákat továbbra is befizetjük, de nincs extra csoki a gyereknek a közértben, az elromlott fejhallgató helyett nem veszünk másikat, elmarad a hétvégi grillezés is a kertben, és a régi tetőcserepeket sem most cseréljük ki.

A kifizetési korlátozás bizonyosan vonatkozik olyan eszközbeszerzésekre, szolgáltatásokra, amelyekről egy költségvetési szervezet vezetője dönt, tehát nem automatikus, jogszabályhoz kötött kiadás.

A költségvetési szervezetekkel szerződésben álló vállalkozások számára ez nagy érvágást jelenthet október végéig. Kérdéses, hogy a már elvégzett munkákat október végéig kifizetik-e nekik.

A folyamatos szolgáltatás vagy szállítás esetén is lehet arra számítani, hogy a költségvetési kifizetés csak később történik. Az állam tehát azzal tud spórolni, hogy valamilyen eltervezett vásárlását, beruházását nem hajtja végre, vagy a kifizetést tolja későbbre. Az tehát bőven elképzelhető, hogy hiába nyújtja be egy vállalkozás a leszállított áru, elvégzett szolgáltatás számláját egy költségvetési szervezetnek, az október végéig nem fizeti azt ki.

Bank360.hu szerint az azonban majd a nem publikált jogszabály alkalmazásakor derül ki, kinek mondják azt, hogy köszönjük, ezt az árut most nem kérjük, vagy csak novemberben fizetünk. Az államtól egyedi vagy nem jogszabályban konkrétan rögzített támogatást váró szervezetek, önkormányzatok is számíthatnak arra, hogy nem, vagy csak késve juthatnak a pénzükhöz.

 

 

Először szerdai sajtóértesülések szintjén vetődött fel, hogy a kormány – egy nem nyilvános határozatban – kifizetési stopot rendelt el a minisztériumoknál. A lépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a béreket, nyugdíjakat és a közfeladatok ellátásához mindenképp szükséges költségeket leszámítva semmi másra nem adnak ki pénzt.

Azt, hogy valóban hoztak egy ilyen döntést, az ATV Híradó kérdésére erősítette meg a Pénzügyminisztérium.

Azt írták, hogy „a kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol”.

Szankciós felárakat kell fizetni a földgázért és a villamos energiáért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat

– írta közleményében a minisztérium.

Részletezték továbbá, hogy „a kormány automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014 és 2020 közötti uniós programok kifizetéseit és a dologi költségeket is.

Minden más kifizetéshez azonban a pénzügyminiszter engedélye szükséges”.