Mit is jelenthet pontosan a budapesti korlátozás feloldása?

0

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette szombat délután, hogy feloldják a kijárási Budapesten a kijárási korlátozást, mivel a fővárosban is csökken az új megbetegedések száma.

Orbán Viktor: feloldjuk a kijárási korlátozást Budapesten

Konkrétumok és időpontok nem hangzottak el ezzel kapcsolatban, de a facebookos bejelentésben Orbán annyit elmondott, hogy a fővárosi enyhítések két héttel követik majd a vidéki szabálylazításokat.

Az országos enyhítés – Pest megye és Budapest kivételével – május 4-én lépett hatályba, vagyis hétfőhöz képest két héttel ezelőtt. Ez alapján lehet következtetni, hogy mik lesznek a közeljövőben, valószínűleg hétfőtől életbe lépő enyhítések a fővárosban.

Amikor május 4-től vidéken enyhítettek, akkor az egész országra, kivéve Budapestre az alábbi rendelkezéseket hozták:

– megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei. (Vagyis beülni még nem lehet Budapesten, csak a teraszokra kiülni.)
– Az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, de továbbra is megmarad az idősek védett idősávja (9–12 óra).
– Kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok.
– A szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek.
– A korábbi szabályok betartásával megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek.
– A magánegészségügyben feloldják a korlátozásokat.
– A közegészségügyben négy lépésben, fokozatosan oldják fel a korlátozásokat
– A felsőoktatási intézmények a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogathatóak. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

Szombat délután négy után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tesz, ezen várhatóan további részletek derülnek majd ki.