Mit műveltek?…Mi folyik itt Szolnokon?A szolnoki MSZP vesszőfutása. Ezt nem fogják szeretni, de igaz.

0

Az utóbbi napokban napvilágot látott szolnoki ellenzéki csörtének utánajárt szerkesztőségünk.
Információinkat több forrásból próbáltuk beszerezni.

Előzmények:
Elmondások alapján Szolnokon a Fideszen kívüli közösségek és erők már rögtön a tavalyi országgyűlési választások után megkeresték egymást. Felismerték azt, hogy ha külön dolgoznak, mindig a NER hazug és korrupt helyi helytartói fogják uralni Szolnokot.

Elsőként Ligeti József, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület elnöke kereste meg a pártokat azzal, hogy a közös gondolkozást megalapozzák. Úgy határoztak, hogy független helyi média híján önálló Facebook oldalt és saját YouTube műsort indítanak. Ezeken a felületeken is egyértelművé teszik majd, hogy Szolnokon a Fideszen kívül már nincsenek pártok, csak a Szolnoki Többség van. A 2018-as országgyűlési választásokon a Fidesz Szolnokon csak 39 %-ot kapott, az ellenzék számára országosan gyengébb EP-választáson is csak 43,5 %-ot kapott az állampárt.
A nyilvánosságban az ellenzék pártjai először a téli tüntetések idején szerveztek közös megmozdulást. Több százas tüntetéseket szerveztek Szolnok városában, amire évek, évtizedek óta nem volt példa. Tél végén és tavasz elején pedig közös lakossági fórumokkal járták körbe az önkormányzati körzeteket.
Az egység egészen addig a pontig tartott, amíg a polgármesterjelölt személyének vitáját meg nem nyitották. Ez a kérdés újra előtérbe hozta az egyéni érdekeket. Az MSZP-n belül egyesek szerint kétes hírnek örvendő Radócz Zoltán hallani sem akart arról, hogy konszenzusos polgármesterjelölt fogja össze a különböző oldalról és pártból érkező Szolnoki Többség közösséget.

Radócz Zoltán egy ellenzéki megbeszélésen egyszer kijelentette, hogy ő Szolnok város polgármesterének született.

Önbizalmát azonban számos ügy okkal áshatná alá. Legismertebb
botránya az volt, amikor önkormányzati képviselőként ittasan vezetve árokba borult, a kiérkező rendőrökkel dulakodott, akik bilincsben vezették el. Ismerőseitől az a hír járja, hogy ezen alkalommal gyermeke is az autóban utazott.
Az Új Magyarország vidékfejlesztési program pályázati pénzeinek felhasználásának koordinálására kistérségi megbízottként uniós pénzekhez került közel. Az MSZPönkormányzati képviselője volt akkor, amely összeférhetetlenné tehette volna ezt a megbízatást.
Más ügylet is kötődik a nevéhez. Radócz Zoltán alpolgármestersége idején kiírtak egy pályázatot térinformatikai rendszerekre. Az önkormányzat 650 millió forintot fizetett informatikai hardverért és szoftverekért. A pályázat folyamatát ismerő közvetlen forrásunk elmondásából úgy tudjuk, hogy

„a pályázatot a győztesre írták ki, esélye sem volt másnak”.

Ezeket az eszközöket viszont aztán a legenyhébb kifejezéssel élve sem használták fel megfelelően, és minden – köztük a szolnoki polgárok 650 millió forintja is – az enyészeté lett.

Mások szerint már csak azért sem lehet vele együtt működni, mert olyan személyekkel ápol kapcsolatot, mint Mesterházy Attila, és a helyi ellenzék maximálisan távol kívánja magát attól a körtől tartani, még a látszatát is kerülni a velük való érintkezésnek. Annak aki nem emlékezne elmondjuk, hogy Mesterházy volt az a politikus, aki ellen még a saját pártjában is fegyelmi eljárást kezdeményeztek.
Csikós Attila, a Jobbik 2018-as országgyűlési képviselőjelöltje Szolnok városában megszorongatta Kállai Mária Fideszes jelöltet. Jó eredményéből fakadóan többen számítottak arra, hogy polgármesterjelölt lesz.

A Jobbik helyi szervezetében tapasztalható széthúzás miatt arra a döntésre szánta el magát, hogy az egység kifejezésére, és minél többek megszólítására jobb volna, ha civil, és nem pártember indulna az önkormányzati választáson. Hiába kapott volna országgyűlési mandátumot is pártjától, ha elvállalja a polgármester jelöltséget, Csikós Attila nem akart az őt fúró, a pozíciókért saját barátjukat is hátba szúró helyi párttársaival együtt dolgozni. Ő volt az, aki megkereste Lukácsi Katalint, hogy vállalja el a polgármesterjelöltséget. Csatlakozott hozzá Szekeres Éva, aki szintén országgyűlési képviselőjelölt volt tavaly, ő a Momentum színeiben. Szekeres Éva egyesek elmondása alapján a kezdetektől kikötötte azt, hogy a szolnoki Momentum pártoktól független jelöltet keres a város vezetésére. Mind Szekeres, mind Csikós azt a fajta párt acsarkodást akarták elkerülni, ami most mégis kirobbant.
Lukácsi Katalin 2018 szeptemberében kapcsolódott be a Szolnoki Többség közösségének szervezésébe. Tóth Áron, LMP-s politikus hívta meg. A Szolnoki Többség közössége, gondolva arra, hogy ismertsége, elkötelezettsége és rutinja segítheti az együttműködést, elfogadták jelenlétét. Már az ősz folyamán is felmerült annak a gondolata, hogy esetleg Lukácsi Katalin legyen a konszenzusos jelölt, de akkor még nem akarták megnyitni ezt a vitás kérdést.

Szintén Lukácsi volt az, aki a Kimondott Szolnok műsorban műsorvezetőként összefogta a Szolnoki Többség közösségét, majd a téli tüntetések alkalmával moderátorként és vezérszónokként vezette le a rendezvényeket. Mindaddig minden párt felhasználta Lukácsi nyilvánosságát és erőforrásait, amíg nem merült föl személye polgármesterjelöltként. Egyes vélemények szerint „csúnyán neki rontottak” azonban akkor, amikor kiderült, Csikós Attila őt ajánlja konszenzusos polgármesterjelöltnek.
A lappangó majd kirobbant konfliktust élezte a háttérből a Jobbik lemondott önkormányzat képviselője, Szotyori-Lázár Zoltán. A tavalyi országgyűlési választások kampányának elején őt kérte föl országgyűlési képviselőjelöltnek a Jobbik, amit először elvállalt, majd két napon belül váratlanul visszalépett. Ugyanilyen váratlanul érte pártját téli bejelentése, hogy önkormányzati képviselőségéről is lemond.
Facebook kommunikációja miatt, sokszor került kellemetlen helyzetbe miatta a Jobbik.
Ő volt többet között az a személy, aki azt mondta, hogy „Alapjaiban igazam volt, amikor üveggyöngyökért megvehető, elbutulásra hajlamos masszának neveztem az erdélyi magyarokat”. „A Szolnoki Többség oldalának egyedül ő az adminja, a szerkesztésből kirekesztette azokat, akikkel vitába keveredett. Posztjai sokszor minősíthetetlenek, személyeskedők, emberi méltóságot sértenek. Ugyanazt a stílust képviseli, mint amit a Fidesz propagandájától szokhattunk meg”, állítja forrásunk.
Ügyvédi praxisa is érdekes, a kormánymédia cikkezett arról, hogy Szotyori-Lázár Zoltán ügyvédként segítette több olyan cég adásvételét, amely az eladást követően jellemzően kényszertörléssel szüntettek meg.

Bár téli lemondásakor nyilatkozatában azt írta, hogy a pártból is kilép, ezt végül is nem tette meg. Viszont a nyilvánosság előtt több ízben kritizálta a Jobbikot , ezzel szembe rendszeresen a párttársát, Csikós Attilát gyalázó helyi szocialista vezetőkkel mutatkozik.

A jelen:

Két blokkra szakadt tehát a szolnoki ellenzék. Az egyik oldalon Györfi Mihály (MSZP), Radócz Zoltán (MSZP) és Szotyori-Lázár Zoltán (Jobbik) és Tóth Áron aki információnk szerint az egyetlen LMP-s az egész megyében, és napi munkáját is Budapesten végzi.

A másik oldalon a jobbikosok többsége élükön Csikós Attilával, a teljes Momentum, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület és a városi Kossuth Kör. Az utóbbi szervezetek tagjai megalapították a Szolnoki Többség Egyesületet, amelyet a Szolnoki Törvényszéken be is jegyeztek.


Nem az MSZP-vel van konfliktus:
Hanem két, helyi vezetőjével Györfi Mihállyal és Radócz Zoltánnal. Györfi Mihály Radócz Zoltánhoz hasonlóan nem feddhetetlen személy. Elég súlyos történet kötődik a nevéhez.
Györfi Mihály tanárként dolgozott, de egyik napról a másikra váratlanul elhagyta pályáját.

Több cikk sejteti , mi is volt az oka annak, hogy ilyen „kurtán-furcsán” kellett abbahagynia a tanítást. A második linken egy elég érdekes szöveg van Győrfi nevéhez illesztve a beszélgetésnél (idézet): „De legalább diáklányok legyenek már, úgy jobban tudok
koncentrálni.” Egyesek szerint egy édesanya megkereste az MSZP-t amiatt, hogy gyanús SMS-eket vett észre lánya telefonján, amiket lánya Györfi Mihálytól, mint tanárától kapott. A kislány védelme érdekében ebből nyilvános ügy nem lett, Györfiről azonban az a szóbeszéd járja, hogy eltiltották a tanítástól.
Az MSZP szorgos városi vezetője Györfi Mihály áldásos tevékenysége alatt a helyi 120 fős alapszervezet 60 fősre apadt, de az alapszervezeti gyűléseken ennek töredéke 10-12 vesz
részt. A Györfi – Radócz páros tevékenysége miatt ismert, régi szocialista politikusok fordítottak hátat az aktív politizálásnak.
Érdekes tény, hogy a 24.hu írása szerint Radóczot a helyi MSZP-LMP-DK-Jobbik támogatja, ez azonban nem igaz. Kis kutakodás után ráakadtunk a Szolnoki Jobbik posztjára, melyben
hivatalosan is cáfolják, hogy Radócz Zoltánt támogatnák a polgármester jelöltségben.
A 24.hu az írását a cáfolat után sem pontosította, holott a helyi Jobbik nyíltan kijelenti, hogy pontosítás hiányában sajtóhelyreigazítási kérelemmel fognak élni.

Fontos szereplő még Szolnok város közéletében a Demokratikus Koalíció, akik nagyon jól szerepeltek az EP választáson. Miskolczi László, a DK városi elnöke sosem volt egyértelműen elkötelezett egyik irányban sem. Forrásaink szerint az MSZP két vezetője pedig
számos kérdésben félrevezette. Információink szerint volt olyan összejövetel ahol a DK képviselője felolvasott egy levelet, amiben arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a DK Országos Elnöksége nem támogatja Radócz Zoltán jelöltségét. Egyes források szerint ez azért következhetett be, mert a DK országos elnöksége

„valószínűleg nem kívánta magára húzni”

a Győrfi-Radócz féle korábbi eseményeket, így jobbnak látták már az elején tisztázni, hogy hogy is viszonyulnak Radócz Zoltán esetleges jelöltségéhez.

Konklúzió:
Adott két polgármester jelölt:
1) Radócz Zoltán, akit biztosan támogat az LMP és az MSZP. A DK-ról pedig még nem tudjuk, hogy támogatja-e, vagy fenntartják azon kinyilatkoztatásuk, hogy nem tudják
támogatni. A helyi Jobbik pedig egyenesen elzárkózott a támogatásától.
2) Lukácsi Katalin, akit a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, a Jobbik, a Momentum és a helyi Kossuth Kör támogat.
Adott egy megoldandó szituáció:
Egy az egy ellen kell felállnia az ellenzéknek, ha győzni akar. A szolnokiaknak már csak azt kell eldönteni, hogy kiket kívánnak támogatni a Fidesz ellen.

Forrás: Forrás az OLKT-nál.