MOK: Az EÜ dolgozók egy része az idegösszeroppanás szélén van már!

Nem is csoda, hogy ez a helyzet, hiszen a kormány teljesen magára hagyta az ápolókat, orvosokat a járvány elleni harcban. Szégyen.

Az elmaradt műtétek pótlásáshoz most például azokra az altatóorvosokra is nagy szükség lenne, akik az elmúlt hónapokban emberfeletti munkát végeztek az intenzív osztályokon

– nyilatkozta az RTL Híradónak Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke.

Ahogyan arról mi is írtunk korábban, egy-egy osztályon nagyjából 150-200 műtét maradt el. Sok ápoló továbbra is a covid részlegeken van, így nehéz lesz behozni a lemaradást. Egyszerre kell fokozni az oltási tempót, ellátni a koronavírusos betegeket, szabadságra engedi a holtfáradt orvosokat és ápolókat, valamint újraindítani a műtéteket.

A magyar egészségügy évek óta létszámhiánnyal küzd, és ezzel nem volt hajlandó semmit csinálni az Orbán-kormány. Sőt!

Az egészségügyi dolgozók több, mint egy éve vívnak háborút. Eszköztelenül, védtelenül, kilátástalanul küzdenek. Ez óriási terhet ró az orvosokra, ápolókra, ami komoly pszichés problémákat okozhat. Számos országban ehhez komoly segítséget kapnak a kormánytól az egészségügyi dolgozók – derül ki az RTL interjújából.

Olyan ez, mint mikor háborúból jönnek vissza a katonák, nagyon sokaknál, nagyon komoly mentális problémák keletkeznek. Ezt poszttraumás szindrómának hívják, de a kiégés veszélye is fenyeget. És itt erről most tömeges mértékben van szó, különösen azoknál a kollégáknál, akik a tűzvonalban dolgoznak – mondja Szijjártó László.

Pont ezeknek a dolgozóknak lenne most szükségük pihenésre, de ehelyett meg kell próbálniuk jelen lenni az összes elmaradt műtétjüknél, ahol emberek életéért felelnek. Pihenés helyett, újabb hosszú műszakok várnak rájuk, az elképesztő szakemberhiány miatt. A főorvos szerint, ha elmennének pihenni, akkor pedig a várólisták nőnék még tovább. Sajnos mindkét lehetőség rossz.

Hogyan hálálták ezt meg az egészségügyi dolgozóknak az emberfeletti munkát, Orbánék? Egy nagyon kedvezőtlen munkaszerződéssel, beígért, de soha meg nem érkező 100 százalékos táppénz üres ígértével, vagy áthelyezésekkel.

Orbánék a világjárvány kellős közepén olyan lehetetlen helyzetbe hozták az egészségügyi dolgozókat, hogy 5500 dolgozó kénytelen volt elhagyni munkahelyét.

A magyar egészségügyet jóideje már csak benne dolgozók hivatástudata és akaratereje tartja működésben. Erre bazírozik a kormány is. De meddig fognak kitartani a végtelenül kimerült orvosok és ápolók?