MOK: Óriási botrányt szít a kormány a háziorvosok között

A háziorvosok még mindig nem tudják, hogyan kapják meg a béremelést, amit a kormány ígért, és hogy lesz-e különbség az alkalmazottként és vállalkozóként dolgozó háziorvosok között.

 

A háziorvosok még nem tudják pontosan, hogy januártól mikor és mennyi béremelést kapnak, ám az arról érkező hírek máris feszültséget keltenek körükben – írja a Népszava.

 

A kormány ugyan a számukra is „tett félre” mintegy 71,5 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben, ám arról, hogy miként jut el majd ez a vállalkozó háziorvosokhoz, még folyik az alkudozás.

Az érintettek úgy tudják, nem csak az önkormányzatok alkalmazásában álló háziorvosok, hanem a praxistulajdonos vállalkozók is megkapják a januártól érvényes, magasabb szakorvosi bért. Csakhogy míg az előbbiekre érvényesek lesznek az új szolgálati jogviszonnyal járó kötelezettségek is, így például átvezényelhetők lesznek, és csak engedéllyel vállalhatnak másodállást, addig a másik csoportra mindez nem vonatkozik majd.

Az országban mintegy 5800 háziorvos dolgozik, és körülbelül nyolc százalékuk alkalmazott, a többiek vállalkozók.

A legnagyobb bajban az alapellátó fogorvosok vannak, mert úgy tudni, közülük csakis az alkalmazottként dolgozók kapnak majd többletpénzt a jövedelmük javításához. (Azaz a közfinanszírozott alapellátó fogászatok 85 százaléka kimarad az orvosbér-emelésből.)

 

A kép illusztráció.