Mol: Felelős tankolást kérünk a magyar emberektől, mert nagyon hamar elfogyhat a teljes üzemanyagellátás

Miután elapadt a Magyarországra érkező olcsó orosz olaj a Barátság kőolajvezeték leállása miatt, a MOL felelős fogyasztói magatartásra kéri a fogyasztókat, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag.

A társaság adatai szerint az elmúlt a teljes piacon 20 százalékkal, a Mol hálózatában pedig 50 százalékkal nőtt meg a forgalom.

Mindeközben a külföldi import visszaesett, a régió több finomítója is átmenetileg csökkentett kapacitással működik, valamint a Barátság vezetéken is néhány napja szünetel a kőolajszállítás.

Ennek ellenére, ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban”

– üzeni a Mol, ami azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak, ezzel segítve az ország zavartalan üzemanyag-ellátását.

A MOL azt írja, hogy ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, több hétre elegendő tartaléka van.

A vállalat folyamatosan dolgozik a szállítás újraindításán és megoldási javaslatot is letett az asztalra, azaz egyeztetést kezdeményezett arról, hogy átvállalja a díjkötelezettséget”

– közölték.

A jelenlegi helyzetben pánikvásárlás helyett szolidaritást kell vállalnunk egymással. Minden egyes tankolásnál gondolnunk kell a többi fogyasztóra, akiknek reggelente útra kell kelniük, hogy el tudják végezni a napi teendőiket. Arra kérjük az ügyfeleinket, hogy maximum 50 litert tankoljanak: ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban”

– mondta Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

A hatósági áron fizetett tankolásokról a Mol a kormányrendelet értelmében tájékoztatja az adóhatóságot, amely jogosult arra, hogy az esetleges visszaéléseket vizsgálja.

Ennek betartását szolgálja az, hogy a Mol múlt héttől kezdve beszkenneli az ügyfelek forgalmiját, amennyiben hatósági árért tankolnak.

Ezeket az adatokat a Mol a jogszabályoknak megfelelően továbbítja a NAV-nak. Az adóhatóság feladata pedig az, hogy elemezze az adatokat, és ellenőrizze, hogy az ügyfél valóban jogosult volt-e a hatósági árra. (via MTI)