Moldova György: Orbánék nagy ívben tesznek a nyugdíjasokra Magyarországon, de az Ukránokat pénzelik!

0

Moldova György a 83 éves fáradhatatlan író egy politikai háttérbeszélgetésen vett részt Vasárnap, ahol az Orbáni nyugdíjasrendszerről mondta el véleményét.

Moldova György szerint a nyugdíjas kérdés a politikai pártok homokozója lett és ameddig Orbán Viktor kormányon van vagy a választások után kormányon marad, akkor továbbra is homokozó marad. A fórum elején elhangzott, hogy miközben korábban a könyvéhez gyűjtötte az anyagot, sok helyen megfordult, sok emberrel beszélgetett. Többnyire reménytelen helyzetben levő nyugdíjasokkal találkozott, akik ennek ellenére beletörődve viselik a sorsukat. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy unokáik miatt maradnak csendben. Moldova azt tapasztalta:

“A választási kampányban, amit ígértek a pártok nem tartják be.”

Tavaly a könyve írásakor azt a célt tűzte ki, hogy a maga eszközeivel segítse a Fidesz leváltását. Ennek ma nem látja esélyét. Lemondóan tette hozzá:

” A nyugdíjas kérdés a politikai pártok homokozója lett. A nyugdíjasoknak semmi esélyük sincs. Az, hogy most van egy balhé a Fidesz és a Jobbik között, az teljesen mellékes. Van egy régi mondás: egy krokodilus megeszi az ellenfelemet, attól még nem lesz a barátom a krokodilus.”

Moldova György úgy gondolja, hogy a nyugdíjasok nem járnának rosszul akkor, ha a Fidesz elveszítené a választásokat:

“Ami itt most felgyülemlik dühben, haragban, nyomorban, az nem megfogható.” /…./  Ami ebben az országban folyik Pénzszórásban és pocsékolásban, nem múlhat el balhék nélkül.”

A Fidesz bukása csak idő kérdése szerinte, de ezt a választóknak kell mérlegelniük.

Moldova akár még polgárháborús jövőt is elképzelhetőnek tart a mai közállapotok ismeretében. A Fidesz bukása kalkulálható, csak az idő kérdéses, de akkor hihetetlen nagy balhé lesz itt!

“Nem tudom mikor, de akkor itt kő kövön nem marad!”

Moldova azt tapasztalta miközben járta az országot, hogy van néhány  százezer lerobbant nyugdíjas. Sorsuk a hatalmat nem érdekli:

“Ezeket leszarják” /…/ Az a szörnyűség, hogy az ország bérpolitikája az aktív dolgozóknál fejlődik, ugyanakkor a nyugdíjasok megkapták a maguk semmit nem érő 3 százalékát. Az olló, ami a nyugdíjasok és az aktív dolgozók között van nyílik, a nyugdíjasok kárára “természetesen”. Ez megalázó. Miközben az Ukrán nyugdíjasok a határon átkelve veszik fel akár több 100 ezres nyugdíjukat!”

Az író elmondta, hogy a nyugdíjasok szívesen várnak prófétákat. Így volt ez a Kádár – korszakban, így van ez napjainkban is:

“Orbánnál is arra emlékeznek, hogy aki a Hősök terén beszélt, a koporsók fölött. Azt mondta, hogy ebben / a hatodik koporsóban / van eltemetve a jövő. A csepeli munkás azt mondta: ezekben a koporsókban van eltemetve a múltunk, jelenünk és a jövőnk.”

Moldova György azzal zárta a vasárnapi fórumot, hogy ő maga már nem megy el szavazni, ezt már korábban a HVG-nek adott interjúban is elmondta, mert ez már nem az ő ügye:

“Ott van a papír ha nagyon akarok valamit csinálni, ott vannak az emberek, el tudok menni hozzájuk.” / …../ ” Amit tudtam, megtettem.”

– zárta beszédének sorait Moldova György.