Moscow Times: Az orosz vakcinától haltak meg a legtöbben

Bár azt állították, hogy a koronavírus elleni vakcináknak nincs mellékhatása, már több egészségügyi dolgozót is kirúgtak miatta.

Mint ismeretes, az első körben az egészségügyben dolgozókat oltják, aztán prioritásos alapon folytatódik a vakcinázás.

Mellékhatások a Pfizer vakcinától

szédülés, hányás, hasmenés és láz tünetei voltak, de 6 nap után rendbe jött.

Moderna, Pfizer – maximum 1 napos tünetek

A 68 éves amerikai Bonnie Blue , aki nem mellékesen asztmás, lélegeztőetgépen is volt már, a Moderna covid vakcináját adatta be magának a chicagói Illinois-i Egyetemen. A tapasztalatai bizakodásra adnak okot: egy kis fáradtságon és enyhe fejfájáson kívül semmi egyebet nem tapasztalt.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen a Pfizer és a Moderna koronavírus vakcináit is vizsgálták: 75 ezer főből 25–50 százalék tapasztalt mellékhatást, azonban csupán 15 százalékuknál tartott tovább 1 napnál, 3 százalék 6 napnál tovább.

 

A klinikai vizsgálatot vezető orvos elmondta:

 

„Ez csak azt jelenti, hogy az immunrendszer próbál aktiválódni, mivel ismeretlen dologgal találkozik. Ebben a vakcinában nincs vírus, teljesen fertőzésmentes”

 

A Bostonban élő, 24 éves Yasir Batalvi a CNBC-nek mesélt a Modernával kapcsolatos tapasztalatairól: az októberi első dózis után a másodikat 3 hétre rá kapta meg, és csupán egy kis fájdalmat, zsibbadást tapasztalt a karjában, ahová az oltást kapta.

A második oltás után enyhe láz és hidegrázás jelentkezett, azonban másnapra minden mellékhatás elmúlt.

A tapasztalatok alapján a Moderna-vakcina 2. dózisát követően jelentkezhet fáradtság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, azonban ezek a résztvevők 5-10 százalékánál jelentkeztek csak, rövid ideig.

Pfizer vakcinájának 2. dózisa után még ennél is kevesebben, csupán 2-3,8 százalék tapasztalt mellékhatásokat, de az allergiás rohamra, azaz anafilaxiás sokkra hajlamosaknak nem ajánlják a Pfizer vakcináját. Erről itt írtunk bővebben.

 

Az orosz és az oxfordi vakcináról egyelőre még nem lehet sokat tudni

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus vakcinájáról szóló tanulmány nem említi, hogy a vizsgálatban résztvevők hány százalékánál jelentkeztek a szokásos mellékhatások. Olyan esetről azonban tudni, hogy van, akinél az oltás után 2 héttel gerincvelő-gyulladás lépett fel, másnál pedig 40 fok fölötti láz alakult ki -írta meg akkor a The Moscow Times és a Russian Today.

Szergej Szatanovszkij, a DW oroszországi tudósítója a Szputnyik V orosz covid vakcinát tesztelte.

Elmondása szerint a koronavírus oltás estéjén fejfájás, hidegrázás, szédülés és láz jelentkezett nála. Másnapra és harmadnapra a láz hőemelkedéssé szelídült, negyedik napra pedig elmúltak a mellékhatások.

Az orosz vakcinát 30-32 ezer ember kapta meg a tesztelési fázisban, a hatásosságáról egyelőre nincsenek hírek, csak annyi, hogy közel 21 ezer orosz állampolgár hunyt el, javarészt egészségügyi dolgozók, amiről nemrég az orosz hírügynökség is beszámolt részletesen.

Koronavírus – Oroszország – Sputnik V vakcina
Koronavírus – Oroszország
Koronavírus – Oroszország

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Quibit, The Moscow Times, BBC News