MOST AKKOR ÉRDEMES MASZKOT HORDANI, VAGY NEM?

0

Teljes káosz a kommunikációban: az országos tisztifőorvos először kiadott, aztán visszavont egy ajánlást, ami szerint a maszk hordása szükségtelen. Nézzük, mit mondanak a különféle szervek!

MOST AKKOR ÉRDEMES MASZKOT HORDANI, VAGY NEM?

Még jó hogy ORBÁN, FIDESZ hozzáértő embereket foglalkoztat…

A szájmaszk lesz minden bizonnyal a 2020-as év szimbóluma: miközben a járvány közepette kormány egyre nagyobb mennyiséget próbál beszerezni a profi maszkokból a kórházaknak, egyre több városban alakulnak spontán maszkvarró körök, és kerül fel egyre több ember arcára valamiféle maszk, miközben a DK már azt követeli, hogy a kormány adjon mindenkinek maszkot.

Azonban továbbra is teljes káosz van a hivatalos szervek és szakértők irányából abban a tekintetben, hogy érdemes-e a lakosságnak bármiféle maszkot hordani, és ha igen, akkor pontosan milyet.

A kérdéssel egyszer már foglalkoztunk érintőlegesen, akkor az volt a kérdés, hogy mennyi értelme van varrni textilből szájmaszkokat, hiszen ezek valódi hasznosságáról már ekkor ellentmondó álláspontot vallottak a hivatalos szervek. Kedden aztán a tisztifőorvos tájékoztatót adott ki az ügyben, amit azonban mára visszavont.

Vegyük sorra, hogy ki mit mond a maszkviselésről!

Országos tisztifőorvos

„Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!” – állt az országos tisztifőorvos, Müller Cecília keddi tájékoztatójában, ami azóta eltűnt a tisztifőorvos Facebook-oldaláról. A grafikán az szerepelt, hogy csak tüsszögés, köhögés, láz esetén viseljenek az emberek maszkot, de a sajtóban komoly támadások érték a grafika miatt a tisztifőorvost, feltehetően ezért tűnt el az ajánlás az oldalról.

A maszkot az viselje, akinek feltétlenül szükséges, viszont ha valaki abban érzi magát biztonságban, vegye fel, de helyesen

– hívta fel a figyelmet. A maszkviselés azonban önmagában nem elég, a többi higiénés szabályt, így például a távolságtartást és a rendszeres kézmosást nem teszi feleslegessé – hangsúlyozta.

Ugyanakkor egy egyszerű maszk is megakadályozza, hogy valaki cseppfertőzéssel továbbadja a vírust – tette hozzá. Megjegyezte: a helytelen maszkhasználat a biztonság hamis illúzióját is keltheti. Ha például valaki állandóan az arcához nyúlkál, mert kényelmetlen a maszk, azzal önmagát fertőzheti meg. A maszk levételekor kívülről kell azt megfogni, rögtön ki kell dobni és kezet kell mosni.

WHO

A tisztifőorvos korábbi ajánlása az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlását követi, amely szerint a tünetekkel nem rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük: szerintük semmi sem bizonyítja, hogy egy textilmaszk védene a fertőződés ellen; a WHO csak a valamilyen tünetekkel rendelkezők, illetve a betegekkel foglakozó egészségügyi dologzók számára ajánlott a maszk viselése – előbbieknek azért, mert ezzel csökkentik a továbbfertőzés esélyét.

Utóbbiak számára kifejezetten legalább FFP2 besorolású részecskeszűrő maszkot ajánlanak, a többi esetben azonban nem részletezik, hogy milyen maszkot kéne hordani. Feltehetően az arc elé kötött sál is több, mint a semmi, valódi védelmet azonban bizonyára csak az FFP2 vagy FFP3 maszkok nyújtanak, amelyekből azonban a készlet szűkös, érdemes azt az egészségügyi személyzet részére fenntartani. A WHO ajánlása emellett leszögezi: „textilből (pamut vagy géz) készült maszkok használatát semmilyen körülmények között nem ajánljuk”.

Magyar Orvosi Kamara

„A maszk gátolja vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele” – ezt már egy harmadik szakértő szerv, a Magyar Orvosi Kamara írja Facebook-bejegyzésében.

Szlovákia, Csehország

Mindeközben két visegrádi országban, Csehországban és Szlovákiában is kötelezővé tették a maszkviselést,

de például Szombathelyen is azon dolgoznak az önkéntesek, hogy vasárnapig minden szombathelyinek legyen maszkja; míg a Fejér megyei Velencén már kötelező is azt hordani.

A cseh és a szlovák hozzáálás az, hogy ebből a szempontból inkább mindenkit fertőzöttnek tekintenek, aki tünetmentes, és bár tünetmentesen nem tüsszögünk és köhögünk, a cseppfertőzést egy helyesen viselt maszk a lehető legminimálisabbra szoríthatja.

Most akkor viseljek maszkot, vagy ne?

Ha megpróbáljuk szintetizálni a sok ellentmondó információt, akkor

a lényeg az, hogy amennyiben jól esik, biztonságban érzi magát tőle, bárki viselhet maszkot; akinek bármilyen tünete van, annak pedig a többiek érdekében muszáj.

De nem kell kétségbe esni, ha ki kell mennünk az utcára, és nincs maszkunk: mi magunk ugyanolyan eséllyel kaphatjuk el a fertőzést, mintha lenne maszkunk, többi embertársunkat a mi esetleges fertőzésünktől pedig ugyanannyira védi a távolságtartás és a szánk köré tekert sál, mint egy varrott maszk.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook