Most már csak az a kérdés, hogy “mikor kezd valaki pfujolni a tömegben”? Juszt László

Mostanában gyakran jut eszembe az az első éjszaka a román forradalom első napja után, amikor Temesvárott, egy máig ismeretlen helyi ember elvitt egy hullaházba, ahol lemeztelenített, összedrótozott testek feküdtek egymásra dobálva. Azokat a felvételeket az egész világ átvette az MTV híradójától. De ki volt az az ember, aki sok évtizedes hallgatás után egy ilyen titkot fedett fel egy külföldi tévésnek? Mekkora erő kellett ahhoz, hogy a belétáplált félelmet legyőzze? S ki volt az a másik, aki Bukarestben, a Pártközpont előtt a 80.000-es tömegben egyszer csak nem éljenzett, hanem pfujolni kezdett? S akkor a másodperc töredéke alatt omlott össze egy keményen összetákolt és összetartott világ.
A rettegett diktátorból másodpercek alatt lett szánalmas kucsmás vénember, aki szinte könyörgött, hogy: “Elvtársak! Kérem elvtársak, hallgassanak el!”
Számomra nem is az volt ebben a pillanatban a kérdés, hogy ez hogy történhetett meg, hanem az, hogy ez a SENKI hogyan volt képes évtizedekig fenntartani a hatalmát, s ráerőszakolni akaratát egy népre, miközben kirabolta őket?
Azt hiszem ahhoz, hogy Ceaușescu és bűntársai ezt megtehették három dolognak kellett passzolnia.
1. Az államhatalom teljes leigázása. Minden szerv – és szervezet a rendőrség, a hadsereg, az ügyészség, a bíróság, a sajtó, a szakszervezetek, de még a sportszervezetek is – teljes einstandja, teleültetése a saját káderekkel.
2. Megakadályozni minden egyéb civil, vagy politikai, gazdasági, szociális szerveződést, ami alapja lehet bármilyen együttműködésnek.
3. A háttérben a Szovjetunió politikai támasztéka, illetve gazdasági segítsége.
Ha ezek – így és együtt – nincsenek, akkor – láttuk – elég egy bátor hang a tömegben, s bukik a diktátor.
Ha összehasonlítom a helyzetet a mai Magyarországgal…
Az első két pontot gátlástalanul és precízen leutánozta Orbán. A külföldi gazdasági támogatás – legalábbis egyelőre – adott, hiszen az Unió úgy lett “megalkotva”, hogy ha már bent vagy nehéz megvonni – bármit is teszel. Ami érdekes, hogy a politikai támogatás szűnt meg. Ezért rohangál szerte a világban, keletre és nyugatra a “miniducse”, de úgy tűnik csak a fasiszták, a diktatúrák támogatására számíthat.

Most már csak az a kérdés, hogy “mikor kezd valaki pfujolni a tömegben”? Juszt László

Pákey László