Most Szijjártó adta el a hazát, az orosz Gazpromnak

Orbán ellenzékben még fennen hirdette orosz elllenességét, mondvén, hogy “nem kívánunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni”. Aztán most uralkodásának 11. évében elintézte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, majd az MTI jelentéséből kiderült, hogy októbertől 15 évre szóló gázvásárlási megállapodást köt Magyarország az orosz Gazprommal.

 

Az eddigi információk szerint

AZ OROSZOK KÉTVÁLLRA FEKTETTÉK SZIJJÁRTÓT,

és egy olyan szerződést írattak alá vele, amelyre a legnagyobb jóindulattal sem lehet mondani, hogy előnyös lenne Magyarország számára.

 

Szijjártó ugyanis sem az árról, sem a mennyiségről nem mert nyilatkozni, emellett mélyen hallgat arról is, hogy az eredeti tervek szerint a 15 éven belül ötévenként a felek kiszállhatnának a szerződésből.

 

Azt sem tudtuk meg, hogy az oroszok most is kötötték-e magukat ahhoz, hogy az át nem vett, fel nem használt gázt is ki kell-e nekik fizetni.

 

Mindez az oroszoknak jó, akik még mindig az energiaellátással akarják biztosítani nagyhatalmi pozíciójukat, és függőségben tartani a partnereiket. Mindezt drága és hosszútávú szerződésekkel akrják bebetonozni.

 

Szakértők azt javasolták, hogy a korábbi, évi mintegy tízmilliárd köbméter helyett csak a körülbelül hárommilliárd köbméteres lakossági fogyasztást kössük le az oroszoknál, hiszen a hálózatok, kereskedelem és a tárolás fejlődése révén – az uniós előírások miatt a gázfogyasztás csökkentését tervező –

MAGYARORSZÁG KÉPES LENNE MAGÁT AKÁR KISEBB, TŐZSDEI SZERZŐDÉSEK RÉVÉN IS ELLÁTNI.

Azonban Orbánnak továbbra sem fontos Magyarország stratégiai érdeke, egyedül a saját haszna.