Most szorít meg a Fidesz, most!

Ceglédi Zoltán

Orbán a gazdaságpolitikai kudarcával olyan esélyt adott az ellenzéknek, amelyet 2012 óta egyszer sem. Itt a pillanat, amire az innovációra képtelen ellenzéki pártok vártak. Ehhez képest a belső csatáikkal szórakozzák el a lehetőséget.

Ritka élménye a közéletet követőknek az elmúlt tizenkét évben az ellenzéki innováció, de kétségkívül akadt ilyen is. A 2019-es választásokon a Momentum és a DK EP-kampánya során és az őszi önkormányzati választási küzdelemben is láthattuk, hogy ha pénzt és munkát áldoz rá, akkor az ellenzék képes új utakat, új eszközöket találni.

Tizenkét év teljhatalmú kormányzás alatt ugyanakkor értelemszerűen a Fideszre hárult nagyobb innovációs teher.

Keveset beszélünk erről, de a 2015-ös párizsi terrortámadás a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen egy a korábbiaknál intenzívebb és tragikusan szervezettebb európai terrorcselekmény-sorozat nyitánya volt. Európai fővárosok sorában öltek embereket az Iszlám Államhoz köthető bűnözők. Hasonló városokban is, mint a mi Budapestünk. Harapófogóba került a magyar politika a hazánkba belépő, de, legyünk tárgyilagosak, javarészt innen továbbállni szándékozó menekültek nyomása és a nyugati országokban napi fenyegetéssé vált terrorveszély miatt. Orbán Viktor részvétlenül praktikus menekültellenességgel válaszolt erre. 2015-ben kevesen értették, egyedüliként miért erre megy. 2022-ben közös tragédiánk, hogy a csudijó Unió képtelen volt többet-jobbat kitalálni.

Innováció volt a rezsicsökkentés, ami épp most ér körbe – rengeteg kritikám van a módszert illetően, de működött. Innovatív módon talált rá a koronavírus kapcsán a „svéd modell 2.0”-ra is. Bár ne pilinckázott volna annyit az elején, és bár tanult volna annyit belőle, hogy idén ősszel sem a sokadik hullám, sem a majomhimlő nem riasztja el a normális élettől. Az pedig, ahogy az orosz-ukrán háború kapcsán előbb egy héjaálláspontba lökte – megint csak legyünk tárgyilagosak – az eleve arra tartó ellenzékét, majd orosz olajunkat és szűkebb pátriárkánkat is bevédte, szintén nem hagyományos politika eredménye.

https://jelen.media/publicisztika/most-szorit-meg-a-fidesz-most-3333