Moszkva háborúval fenyeget a szankciókért

Az Oroszország ellen irányuló szankciókat agressziónak és háborús indoknak tekinthetjük – mondta Dmitrij Medvegyev, orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Reuters szerint.

Bizonyos körülmények között az ilyen ellenséges lépéseket nemzetközi agressziós cselekménynek, sőt casus bellinek (háborús ürügynek) is lehet tekinteni

– fogalmazott a volt orosz elnök. Majd hozzátette, Oroszországnak joga van ahhoz, hogy megvédje magát.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ismételten cáfolta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán gabona exportját, illetve megkérdőjelezte az ukrán mezőgazdasági termékek hiányának jelentőségét is a globális piacokon, mondván, hogy mindössze ötmillió tonna gabona rekedt az országban, ami a világ termelésének alig fél százaléka.

Ez nem olyan mennyiség, amely bármiben is befolyásolná a globális piacokat. Nem akadályozzuk az ukrán gabonaexportot. Az ukrán hadsereg aláaknázta a kikötők bejáratát, és senki sem akadályozza őket az aknamentesítésben, egyben pedig szavatoljuk a szállítmányok biztonságát ezekről a helyekről

– állítja Putyin, aki újra elismételte, hogy a nyugati szankciók tehetők felelőssé a globális élelmiszerpiacokon jelentkező zavarokért és a növekvő fogyasztási árakért.

Oroszország teljes mértékben kész kielégíteni a baráti országok mezőgazdasági termelőinek műtrágyák iránti igényeit – erről is beszélt az orosz elnök a Joko Widodo indonéz elnökkel Moszkvában folytatott megbeszélései nyomán tartott sajtótájékoztatóján, írja az MTI.