MSZP: Karácsony Gergely elfog indulni az előválasztáson

Molnár Zsolt szerint Karácsony Gergely el fog indulni a miniszterelnök-jelölti előválasztáson és a szocialista párt nem egyedüliként fogja támogatni – mondta a politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

 

„A jelenlegi racionalitás és a jelenlegi tárgyalások ott tartanak, hogy én azért tétet tudnék” tenni Karácsony indulására – válaszolta az MSZP pártigazgatója és országgyűlési képviselője egy műsorvezetői kérdésre.

Mint mondta, Karácsony Gergely sikeres főpolgármester, egy évtizede meghatározó politikus, „el fogja tudni azt ő győzködés nélkül is dönteni”, hogy elindul-e.


A szocialista párt felkészült az ő támogatására, „és azt gondolom, hogy a jelenlegi politikai helyzet meg is kívánja, hogy Karácsony Gergely elinduljon az előválasztáson” – folytatta Molnár.

Kérdésre azt mondta: semmiképp nem az ő tiszte más pártokat ilyenről „győzködni”, de ha Karácsony programja, életútja, főpolgármesteri munkássága, korábbi politikai-közéleti tevékenysége erről „meggyőzött esetleg más pártot” saját pártján, a Párbeszéden kívül is, akkor nem kizárt, hogy nemcsak hogy nem indítanak ellenjelöltet, hanem esetleg támogatják majd.

Az esetleges online előválasztásról, amelyről az ellenzéki pártok között még tárgyalás folyik, azt mondta: „teljesen biztos” abban, hogy rövid időn belül ebben is lesz egy észszerű, jó javaslat, amelyet mindenki elfogad majd.

„Az elmúlt hat-nyolc hónapban ennél sokkal súlyosabb és nehezebb kérdésekről sikerült döntést hoznunk” – mutatott rá.

Mint mondta, az összes kérdésben azt képviselte sok más politikustársával: „tárgyalunk, meg fogunk egyezni”. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi – és most úgy látszik –, augusztus végén lehetséges lesz előválasztást tartani.

Azt mondta: egy előválasztás akkor tud igazán sikeres lenni, ha „túl azon, hogy föloldja a konfliktust és megtalálja a legalkalmasabb, legerősebb jelöltet, megtanítja a választópolgárokat is”, hogy fél év múlva, a választáson, már az ország jövőjéről kell dönteni. Így minél jobban hasonlít a két választás, annál jobb.

Az online szavazásról azt mondta: nemcsak az a kérdés, hogy generációs alapon melyik pártnak mi kedvező, hanem jogi és biztonsági szempontból is egyértelmű helyzetet kell teremteni.

Rámutatott: jelenleg Magyarországon nagyon nehéz lenne példát mondani a kizárólag online történő ügyintézésre, amelyet soha semmilyen személyes találkozó nem előzött meg.

Megemlítette: a főpolgármesteri előválasztáson a személyes regisztráción kívül az ügyfélkapu-rendszert alkalmazták, ami jó kompromisszum lehet; de kiemelte: a kérdésben a pártoknak kell dönteniük.

„Szerintem lesz egy olyan megoldás, ami kivételesen a kecskének és a káposztának is jó lesz” – mondta.