MSZP: Saját törvényükről hazudnak!

0

A viharos hétfői nap után – amikor az ellenzék nem szavazta meg, hogy házszabálytól eltérve napirendre kerülhessen a kormány által beterjesztett koronavírus-törvény – kedden napirend előtt vitáztak a képviselők az előző nap történtekről. Hogy pontosan mi is az a törvény, ami az utóbbi napokban uralja a hazai közéletet, arról itt írtunk részletesen.

A DK frakciójában ülő Bősz Anett azt kérdezte a jelenlévő fideszesektől, hogy ha a veszélyhelyzet alatt hozott rendkívüli intézkedések között van határideje a hiteltörlesztési és járulékfizetési moratóriumnak, akkor miért nincs határideje a veszélyhelyzetnek.
Felidézte, hogy minden lehetőség adott ahhoz, hogy a parlament átálljon home office-ra, és a képviselők 15 naponta online szavazással meghosszabbítsák a rendkívüli jogrendben hozott kormányrendeletek hatályát.

Egyetlen időkorlatot kellett volna elfogadni: 15, 30 vagy 60 nap, akár önök is megmondhatták volna – közölte Bősz, aki szerint a Fidesz nemcsak a közjogi, hanem a járványügyi helyzetet sem vette komolyan, ugyanis B. Nagy László (Fidesz) megszegte a házi karantént, és bement a parlamentbe. A kormánypárti politikust a párbeszédes Szabó Tímea feljelentette a karantén elhagyása miatt.
Bősz kitért arra is, hogy Orbán hétfőn a fideszes képviselőket az ország 133 legbátrabb emberének nevezte; az ellenzéki politikus szerint a legbátrabb magyarok az egészségügyben dolgoznak.

– Saját törvényükről hazudnak!

Az összes ellenzéki képviselő megszavazta volna a koronavírus-törvényt, ha bekerül, hogy a kormányrendeletek hatálya 90 nap, és meghosszabbítható – közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Tóth szerint 10 év után először történhetett volna meg, hogy a parlament egyhangúlag ad bizalmat a kormánynak, “gesztust kértünk a miniszterelnöktől” – mondta.
Hazugság, hogy az ellenzék nem járult hozzá a veszélyhelyzet fenntartásához, minvel a veszélyhelyzet most is fennáll, annak kezdetéről és a végéről is a kormány dönt – reagált Tóth a fideszes vádakra. Azt is felidézte, hogy a napokban lejáró, már kihirdetett kormányrendeleteket újból ki tudják hirdetni, semmi sem akasztja meg tehát az intézkedéseket.
Önök és a miniszterelnök nem a vírust akarják legyőzni, hanem minket, ellenzéki képviselőket
– jelentette ki Tóth.

A magyar emberek biztonsága mindennél fontosabb. Az MSZP ennek érdekében dolgozta ki 5 pontos védelmi csomagját. S az ellenzék akár egységesen is támogatta volna a hosszabbítást, ha van benne időkorlát, ha bekerül az az egy mondat, hogy 90 napig és meghosszabbítható, akár elektronikus szavazással is. Erről próbáltam meggyőzni tegnap Orbánt.

Gepostet von Dr. Tóth Bertalan am Dienstag, 24. März 2020

– Stadion helyett kórház

Szerint ha már megakadályozásnál tartunk, felmerül a kérdés, hogy ki akadályozta meg, hogy az elmúlt 60 napban felkészítsék az egészségügyet a válsághelyzetre, és ki akadályozta meg azt, hogy stadionok és luxusberuházások helyett az egészségügyre és az ott dolgozók bérére költsenek.
A Jobbik részéről Brenner Koloman arról beszélt, hogy még a római időkben is volt időkorlátja a diktátori felhatalmazásnak – ezt megtanulhatta volna Orbán Viktor is, ha nem Soros-ösztöndíjjal olvasgatja Oxfordban a Népsportot, amit állítólag a képviselő ismerősének az apja küldött a későbbi miniszterelnöknek.

Brenner szerint nem bíznak az emberek abban, hogy a kormány nem él vissza a hatalommal, például azért, mert a tegnapi szavazás óta uszítanak az ellenzék ellen – utalt arra, hogy Kocsis Máté Facebookon név szerint felsorolta, hogy kik azok a képviselők, akik leszavazták, hogy a házszabálytól eltéréssel napirendre kerülhessen a koronavírus-törvény.
Miután 10 éve kétharmaddal kormányoznak, az önök felelőssége, hogyan készültek fel erre a veszélyhelyzetre – mondta Brenner.

– Bocsánatot fog-e kérni az ellenzék

Az ellenzéki kritikákra Völner Pál, igazságügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a hétpárti egyeztetésekről az ellenzék több szövegszerű javaslatát beépítették a törvényjavaslatba és kijelentették hétfőn, hogy a Btk-módosításról is tárgyalhatnak. Az ellenzék viszont mereven ragaszkodott az időkorláthoz.
Völner szerint mindaddig ülésezni fog a parlament, amíg a járványügyi helyzet engedi. A koronavírus-törvénynek és a veszélyhelyzetnek pedig igenis van határideje, ami maga a járványügyi helyzet.
Remélhetőleg minél előbb el fog jönni az a nap, amikor vissza lehet vonni a rendkívüli intézkedéseket, kíváncsi leszek, hogy amikor a kormány visszavonja majd a veszélyhelyzetet, az ellenzék bocsánatot fog-e kérni az elmúlt napok hisztériakeltéséért és a diktatúrázásért
– mondta Völner.

– Nem tudják, meddig tart

Dömötör Csaba államtitkár szerint hazugság az az ellenzéki állítás, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével teljhatalma lett Orbánnak, ugyenis a törvény világos: a rendkívüli jogosítványok a járvánnyal függenek össze. A határidő hiányáról elismételte, hogy senki sem tudja, meddig tart a járvány, ezért nem építettek időkorlátot a koronavírus-törvénybe.
A politikus szerint az sem garantálható, hogy a tömeges megbetegedések szakaszában meg lehet őrizni a parlament döntésképességét, a vírustörvénnyel erre a helyzetre is készülnek. Felidézte, hogy Karácsony Gergely a járvány miatt nem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését, akkor miért nem diktatúráztak – kérdezte Dömötör, aki arról is beszélt, hogy az ellenzék járványügyi javaslatainak egy részével a Fidesz is egyetért.

– A többség dönt

Orbán Balázs államtitkár szerint mindenki emlékezni fog arra, hogy mi történt a parlamentben, amikor az ellenzék nem szavazta meg törvény napirendre vételét hétfőn.

“Önök voltak azok, aki a vészterhes időkben nem álltak a kormány mellé, és nem támogatták a veszélyhelyzet fenntartását”

– jelentette ki.

Szerinte az ellenzék a koronavírus elleni védekezéshez eddig mindössze egy nem szavazattal járult hozzá.

Orbán szerint az ellenzéki képviselők láthatóan nem olvasták el a törvénjavaslatot és az Alaptörvényt sem, különben tudnák, hogy “az országgyűlés bármikor dönthet a felhatalmazás visszavonásáról”. Egy problémájuk van, hogy a döntés a többség kezében van – jelentette ki az államtitkár, aki szerint az az ellenzék gondja, hogy nem tudja zsarolni a kormányt.

Rétvári Bence államtitkár szerint mivel kedden nem tudják elfogadni a törvényt és meghosszabbítani a 15 nap után lejáró rendeleteket, “hétvégén bizonytalan helyzet” lesz, az egyik lejáró rendelet például a határok lezárásáról szól. Halász János frakciószóvivő pedig arról beszélt, hogy az ellenzék nem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni.