Müller: A korlátozó intézkedések fenntartása indokolt!

Az ügyben a kormány dönt.
A szigorú korlátozó intézkedések fenntartása indokolt a jövőben – közölte Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy az ügyben a kormány dönt, azonban azt látni, hogy a járvány most is tart, a környező országokban pedig jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma.
Müller azt nem mondta, hogy milyen időtávban indokolt a korlátozó intézkedések további fenntartása, és arra sem utalt, hogy a jelenlegi intézkedések közül bármelyiket ne hosszabbítanák meg.
Megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot és Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy az ügyben mikor dönt a kormány, indolkolt-e az intézkedések fenntartása, és ha igen, meddig tartják fenn azokat. Kérdés az is, hogy minden korlátozó intézkedést fenntartanak-e, vagy lesz, ami ez alól kivételt kap. Pár nappal ezelőtt ugyanis Maruzsa Zoltán államtitkár még arról beszélt, a középiskolák a tervek szerint nyitnak január 11-én. Amint válaszolnak, a cikket frissítjük.
Amennyiben az összes jelenleg érvényes intézkedés fennmarad, az a több között azt jelenti, hogy
marad a kijárási tilalom, este 8 és reggel 5 között csak indokolt esetben lehet az utcán lenni,
a boltok, különböző szolgáltatások bezárnak este 7-kor,
a középiskolától felfelé digitális oktatás folyik,
nincsenek rendezvények, a mozik, színházak, konditermek sem nyithatnak ki.
Orbán: Kijárási tilalom lesz este 8-tól, a gimnáziumok is digitális oktatásra állnak át
Orbán Viktor a Facebookon jelentett be rendkívüli intézkedéseket.
A kormány november közepén egy rendelettel teremtett lehetőséget arra, hogy az eredetileg 30 napig hatályos járványügyi korlátozásokat akár február 8-ig fenntartsa. Eddig szól ugyanis az Országgyűlés által adott felhatalmazás.
Müller Cecília a tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta azt is, a koronavírus brit mutációját egyelőre nem azonosították Magyarországon. A hvg.hu kérdésére válaszolva közölte azt is, hogy PCR-teszttel a mutációt nem lehet kimutatni, csak hosszas laboratóriumi vizsgálatokkal. Azt mondta, jelenleg is vizsgálják azoknak a mintáit, akiken azután jelentkeztek a fertőzés tünetei, hogy visszatértek Angliából.
A kormány ma 0 órától adott engedélyt arra, hogy a brit utasszállítók leszálljanak Magyarországon, azt azonban Kiss Róbert rendőr alezredes nem részletezte, hogy miért változott a kormány véleménye.
Mit tudunk eddig a koronavírus új, brit mutációjáról?
A koronavírus új mutációja – amely miatt lezárták egész Nagy-Britanniát – jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő receptorokhoz, ezért egyrészt jobban fertőz, mint az előző változat, másrészt éppen ezért fertőzi meg könnyebben a gyerekeket is. Éjféltől újra jöhetnek repülők Nagy-Britanniából, az utasokra a hatályban lévő karanténszabályok érvényesek – jelentette be a kormány döntését Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján.
Müller Cecília beszélt arról is, a 118 elhunyt koronavírusos beteg közül a legfiatalabb 52, míg a legidősebb 97 éves volt. Legtöbbüknek volt alapbetegsége, ezek közül a legjellemzőbbek a szív-, ér- és anyagcsere problémák, illetve a daganatos megbetegedések.
21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be eddig, összesen 78 ezer embernek elég vakcina van az országban, de hetente érkeznek újabb szállítmányok. Az egészségügyi dolgozók után a szociális ellátásban dolgozókat és részesülőket oltják majd be, utalva arra, hogy a nagyobb intézményekkel kezdenek majd.
Fokozottan kérte az ott dolgozó orvosokat illetve ápoló személyzetet, hogy oltassák be magukat.
Eddig nem találtak az oltás komoly mellékhatására utaló jelet sehol a világon, Magyarországon is csupán öten panaszkodtak gyengébb tünetekre, miután megkapták a vakcinát. Ezeket a tüneteket részletesen ki fogják vizsgálni.

Szeretlek Egerszeg