Müller Cecília: A brit után a cseh és a dél-afrikai mutáns is megjelent Magyarországon – Drámai gyorsasággal terjed az országban

Péntek délelőtt is sajtótájékoztatót tart az operatív törzs, mely elsősorban a napról napra romló járványhelyzetet értékelheti – számolt be róla az MTI.

Már a kormányfő is elismerte, hogy drámaian romlik a helyzet, ezért akár országos szigorításokra is szükség lehet.

Mindenhol jelen van a vírus

A járvány jelenlegi terjedése földrajzi területhez nehezen köthető, az életkorban is csak kis változásokat látunk, nincsenek jellemző tendenciák. Közösségi terjedésnek vagyunk szemtanúi, az egész országban jelen van a vírus és terjed is – hangsúlyozza Müller Cecília.

Brit, cseh mutáns is egyre több van

Tegnapig az NNK laborjában 418 főnél mutatták ki a brit mutánst, emellett 34 főnél különböző variánsokat, melyek nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest, 9 főnél pedig a cseh mutánst azonosították – sorolja a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a behurcolások nem megakadályozhatók, egy-két esetből hamar közösségi terjedés alakul ki, vagyis már nem utazással összefüggők.

A brit mutáns esetében jobban elhúzódik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról. Emiatt tovább tart a vírus ürítése is, ez összefüggésben van a hosszabb fertőzőképességével is. Ezzel szemben azonban a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

Itt a dél-afrikai mutáns

Tegnap egy dél-afrikai vírusmutánst sikerült kimutatnunk, ez ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újrafertőződhet – mondja a tisztifőorvos.

A cél, hogy minél többen megkapják az első oltást

Az a cél, hogy minél több embernek adjuk be legalább az első oltást, minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentősen. Az oltóanyagok mindegyike már az első oltás után 50-75%-os védettséget jelent, ez elég ahhoz, hogy ne súlyos szövődményekkel szembesüljünk – mondja Müller Cecília.

Napról napra romlik a helyzet

Napról napra egyre emelkedő mértékben kúszik fel a járványgörbe. Az elhunytak számának csökkentése miatt van óriási jelentősége a védőoltásoknak – mondja a tisztifőorvos. Kiemeli: rendkívüli mértékben nő a fertőzöttek száma, már 86 ezer felett van az aktív betegek száma, ez is a vírusmutációk nagyobb fertőzőképességének tudható be.

A mutánsok is súlyos betegséget okoznak

Az első adatok még arra utaltak, hogy az egyes variánsok fertőzőbbek, de nem okoznak súlyosabb betegséget, ma már látjuk, hogy ez sem igaz, több mint ötezer ember van kórházban, 451-en pedig lélegeztetőgépen – mondja Müller. Kiemeli, hogy mindenkinek meg kell tennie a maga dolgát annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a járványt, ezért akit oltásra hívnak, azt arra kéri, hogy fogadja azt el.

Nehéz helyzetben vagyunk

A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van, rendkívül dinamikusan emelkednek a járványadatok, a harmadik hullám felfutása felgyorsult – mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ebben szerinte a különböző vírusmutációknak van szerepük.

Máris léptek Orbán Viktor kérése után

A miniszterelnök felkérésére az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok és a határellenőrzések szigorításának előkészítését – mondja a sajtótájékoztató elején Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője.

 

 

via. MTI