Müller Cecília: Az Operatív Törzs fokozott ellenőrzésre kérte a rendőrséget a maszkhasználatok miatt

0

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs folyamatosan értékeli a magyar állampolgárok utazási célországainak pandémiás mutatóit, a magyarországi határátkelőhelyeken végzett egészségügyi vizsgálatok eredményeinek alakulását – írja az MTI.

Az Operatív Törzs megállapításai szerint Magyarországon a járványügyi helyzet megnyugtató, az ország lakossága számára a legnagyobb veszélyt az új koronavírus behurcolása jelenti. Ezért az Operatív Törzs felhívta az országos tisztifőorvost, hogy az aktuális fertőzöttségi viszonyok, különösen az egyes országokban kialakult fertőző gócok figyelembe vételével vizsgálja felül azok zöld, sárga és piros besorolásait.

Emellett az egyszerű, világos, könnyen betartható hazai szabályozás követésére kérjük Magyarország polgárait, és javasoljuk, hogy esetleges külföldi utazásuk előtt körültekintően tájékozódjanak a cél- és tranzit országok járványügyi helyzetéről.

Minden magyar állampolgár figyelmébe a biztonságos belföldi utazást és a járványügyi szabályok fegyelmezett betartását ajánljuk.

Továbbá Müller Cecília és Lakatos Tibor utasítására a Rendőrség fokozott ellenőrzést végez a tömegközlekedési járműveken, élelmiszer-üzletekben és olyan zárt helyeken ahol az arc és szájmaszk viselése kormányhatározatilag kötelező.

A szabálymegszegők akár 50 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Továbbá felkértük a rendőrséget, hogy fokozza a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos (Operatív Törzs)