Müller Cecília: Egyetlen vakcina sem ad teljes védettséget

Az országos tisztifőorvos mindenkit megdicsért a járványügyi adatok kedvező alakulásáért, emellett bejelentette, hogy a héten több mint 45 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik.
A koronavírus-járvány eddigi védelmi intézkedéseinek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően kedvező adatokról számolhatok be, és az elhunytak száma is csökken – utalt Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a kormányzati tájékoztatóoldal legfrissebb adataira. Hozzátette, az 56 elhunyt ember közül a legfiatalabb 52 éves, míg a legidősebb 95 éves volt, mindketten szív- és érrendszeri betegséggel küzdöttek. A szakember kiemelte, hogy egyre nő a gyógyultak száma, míg az aktív fertőzötteké csökken, s így már másfélszeres a különbség az előbbiek javára. Ugyan a környező országokhoz képest is különösen jó a járványügyi helyzet, a tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy  sok helyen terjed a mutáns vírus, elsősorban a brit, de a brazil és dél-afrikai is. Mivel megváltozhat a vírus tulajdonsága is, kiemelte:
„továbbra is fontos, hogy ne fertőződjünk meg!” 

Müller Cecília az oltásokkal és a kormányzati tájékoztató szerint ismertetett vakcinaszállításokkal  kapcsolatban elmondta,
„hétfőn és kedden újabb, összesen 36 270 ember oltására elegendő Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, míg e hét vasárnapra a Moderna ígérte további 9000 ember beoltásához szükséges mennyiség szállítását.” 

Hozzátette, akiket beoltanak, azoknak is be kell tartaniuk a védelmi előírásokat, hiszen egyetlen egy oltóanyag sem ad száz százalékos védettséget.
Az oltakozás kapcsán a tisztifőorvos egyébként figyelmeztetett, hogy
„a második oltásnál jellemzően hevesebb reakciók várhatók, mint az elsőnél”. 

Ezt szakmailag úgy magyarázta, hogy míg az első oltásnál csak ellenanyag termelődik, a másodiknál jellemzően sejtes immunitás jön létre. A kialakuló memóriasejtek „emlékezni fognak” a vírusra.
A tisztifőorvos szerint mindenki megbízhat az orosz és a kínai vakcinákban is. 

Felidézte, hogy előbbiből, vagyis a Szputnyik V oltóanyagból három részletben 2 millió adag, tehát egymillió ember beoltására alkalmas mennyiség érkezik a következő három hónapban. Újságírói kérdésre megerősítette, hogy az általa vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma minden beérkező gyártási tételt egyenként ellenőriz.
„Megállapodás alatt van, a kínai Sinofarm elöltvírus-vakcinája is, ami jól működő technológia, a H1N1-influenzajárvány idején például csak ilyen típusú oltóanyag volt”

 

– hangsúlyozta Müller Cecília.

 

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétvége rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon.
Az elmúlt napokban a vendéglátóhelyek nyitvatartása, illetve hatósági bezáratása körül kialakult helyzettel kapcsolatban megjegyezte:
ezen a téren fokozatos enyhítés akkor várható, ha kellő számú oltóanyag érkezik hazánkba, amellyel a magyar embereket széles körűen be tudják oltani. Elegendő átoltottság esetén az Operatív Törzs haladéktalanul jelezni fogja ezt a kormány felé.