Müller Cecília: Egyre több a mutáns vírus az országban, fel kell készülni a negyedik hullámra is

Fontos:

  • 10,26 százalékos a magyar lakosság átoltottsága, az ország a lakosságarányosan a második az Európai Unióban.
  • 307 929 ember kapta meg a második oltását
  • Sokan kerülnek kórházba, súlyosan zajlik a betegségük, sok a fiatal

„Had kezdjem egy nagyon jó hírrel: elérte a beoltottak száma, sőt kissé túllépte az 1 millió főt. Ezzel a lakosság átoltottsága szépen növekedett: az unióban lakosságarányosan a második helyen áll Magyarország. 6,24 százalék az unióban, 10,26 százalék itthon, ezzel értük el, hogy ilyen helyre kerültünk” – kezdte az Operatív Törzs tájékoztatóját az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, akiknek ebben érdeke volt, az oltópontoknak, a beszerzőknek, az orvosoknak, akik regisztráltak és éltek a lehetőséggel, hogy minél hamarabb védettek legyenek.

Versenyt futunk az idővel, az oltások beadására gyors tempóban szükség van, ezt a járványügyi adatok mutatják. Az intézkedések pontosan ez alapján történnek, és határozzák meg a higiénés szabályokat.

Mint tájékoztatott: keddre is várnak Pfizer-vakcinát, folytatódik a legidősebbek és a magas kockázatú idősek beoltása, ez egyébként folyamatos, „egyetlen egy napot nem hagyunk ki annak érdekében, hogy is biztosított legyen a védettségük.”

Müller Cecília

Müller Cecília

Fotó: M1 / Médiaklikk

 

Nagy szükség van a védőoltások beadására, a fokozott tempóra, a haladásra. Romló adatokkal nézünk szembe itthon, Európában, egymás után közlik le a különböző országok laboratóriumai azokat a mutáns formákat, amik jelentkeznek.

ENDÉMIÁSAN VANNAK JELEN A KÜLÖNBÖZŐ VARIÁNSOK, TEHÁT NEM BEHURCOLJÁK – TETTE HOZZÁ MÜLLER CECÍLIA.

 

A hosszú-covid szindróma elhárítása érdekében fogadják azokat az embereket, akik hosszú távon fáradtsággal, vagy egyéb tünetekkel küzdenek. „A covid-ambulanciák tudják, hogy milyen vizsgálatokat kell lefolytatni azért, hogy teljesen visszanyerjék az egészségüket.”

Müller Cecília elmondta: ami a legnagyobb terhet jelenti az országnak, hogy nagyon sokan kerülnek kórházba, súlyosan zajlik a betegségük, sokan fiatalok, akik rapid, az első tünetek után egyre súlyosbodó tünetekkel kerülnek kórházba.

A KÓRHÁZBA KERÜLTEK SZÁMÁBAN 33 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST REGISZTRÁLNAK, EGYRE TÖBB FIATALT ÉRINT A MEGBETEGEDÉS A BRIT MUTÁNS ÁLTAL.

 

Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőn lévő betegek száma, ami nagyon magas. Az ellátórendszer a határain mozog.

„Ezért kérem, hogy térjünk vissza arra a tudásra, információhalmazra, amit a pandémia elején ismertettünk: aki bármit érez, ne menjen közösségbe, a továbbadás lehetősége most sokkal nagyobb, mint valaha volt” – hívta fel a figyelmet.

A MOSTANI MUTÁNS 70 SZÁZALÉKKAL FERTŐZŐKÉPESEBB, TERJED, FELFUTÓ, MAGAS EREDMÉNYEKET, JÁRVÁNYÜGYI ADATOKAT PRODUKÁLÓ SZAKASZBAN VAGYUNK, EZT KELL VALAHOGY MEGTÖRNI. SZÜKSÉG VAN A SZIGORÍTÁSRA.

 

Magyarországon 5 főnél mutatták ki a dél-afrikai mutánst – közölte

A népegészségügyi központ vizsgálatainál

  • 1307 főnél találkoztunk már az angol variánssal,
  • 13 fő cseh,
  • 145 főnél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns variációkat mutattak ki.

Őket is figyeljük, a járványügyi viselkedésük nem kiszámítható – pozitív PCR-tesztek 70 százalékánál azonosítottak vírusvariánst – mondta el.