Müller Cecília: Magyarországot elérte a harmadik hullám, járványügyi szigorításokra tett javaslatot az Operatív Törzs

Napok óta folyamatosan emelkedik itthon és a környező országokban is az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzések, továbbá a kórházban ápolt és a lélegeztetett betegek száma is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján, ismertetve a napi fertőzési adatokat – adta közzé az MTI.

 

Emelkedett az aktív betegek száma is, akik vagy otthonukban, vagy kórházban gyógyulnak.

CSAK AZ ELHUNYTAK 3 SZÁZALÉKÁNAK NEM VOLT KRÓNIKUSNAK SZÁMÍTÓ ALAPBETEGSÉGE.

 

Elérte az országot a harmadik hullám

 

– tette hozzá.

Ezért fontos, hogy az oltási tervet pontosan végrehajtsák. Magyarországon most már ötféle vakcinát engedélyeztek – hangsúlyozta Müller Cecília.

 

A Szputnyik V vakcinával már oltanak, és jelenleg vizsgálják a Sinopharm dokumentációját az oltaónyaggal együtt.  Szijjártó Péter tegnap azt mondta, hogy a kínai vakcina dokumentációjának egy része már december óta Magyarországon van.

 

Ezzel kapcsolatban a tisztifőorvos kijelentette,

korábban részdokumentációkat kaptak a Sinopharm-vakcinához, de az oltóanyaggal együtt megjöttek a hiányzó leiratok is, minden adat rendelkezésre áll, ahogy a vakcina is

– hangsúlyozta a tiszti főorvos.

 

Hozzátette:

az NNK igyekszik tüzetesen, alapossággal áttekinteni, a szükséges vizsgálatokat lefolytatni, hogy minél előbb lehessen vele oltani. A Sinopharm vakciája kapcsán megismételte, amit korábban már elmondott: ennek a tárolása és a kiszerelése, kezelése is egyszerűbb. Megjegyezte, hogy  a hűtőszekrények rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, az oltóanyagot feloldani és felszívni sem kell, mert az beadásra készen áll.

Müller Cecília kiemelte, nagyon fontos, hogy azokat védjék meg, akik a legkockázatosabb csoportokba tartoznak a szövődmények vagy halálozás szempontjából. Ezért is így határozták meg az oltási tervet, mert életet nem tudnak visszaadni senkinek.

 

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók oltási kampánya lezárult, de ha valaki még szeretne oltakozni, lehetőség van az oltás pótlására.

Megjegyezte,

 

az idősotthonokban is és szociális intézményekben zajlanak a második körös oltások is.

 

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a rendőri intézkedések adatait: maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 182 emberrel szemben intézkedtek. Tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein 27 emberrel szemben, üzletekben 17 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A vendéglátóhelyeken 4 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, január óta összesen 46 személlyel szemben léptek fel a korlátozások megszegése miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárdán fél évre bezártak egy vendéglátó egységet, mivel az alkalmazotton kívül 4 személy fogyasztott helyben szeszes italt.

A kijárási tilalom megszegése miatt 331 emberrel szemben intézkedtek. Beszélt arról is, hogy 22 893-an vannak hatósági házi karanténban.

 

(MTI)