Müller Cecília megint nagyot mondott az idősotthonban történt tömeges megbetegedésekről!

0

Több mint kétmillió sebészi maszkot és 300 ezer kesztyűt kapnak a bentlakásos idősotthonok – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján – számolt be róla az MTI.

A védőfelszereléseket az operatív törzs korábbi döntése alapján a következő napokban a kormányhivatalokon keresztül juttatják majd el az intézményekbe. Müller szerint az a cél, hogy ne öltsön „járványos méreteket” az idősotthonokban a megbetegedés.

A Rózsa utcai idősotthonban is tíz alatti, de jelentős a betegségszám, közölte Müller Cecília.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy más otthonokban is vannak igazolt fertőzöttek. Egyelőre egy-egy eset fordul elő más intézményekben, de Müller szerint ezek még nem okoznak járványos méreteket.

A Fővárosi Védelmi Bizottság – ahogy szerdán megírtuk – rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon, utalva a koronavírus-fertőzés miatt érintett Pesti Úti Idősek Otthona körül kialakult helyzetre is. Az otthonban eddig 65 fertőzést azonosítottak (53 ápolt és 12 ápoló), de jelenleg is zajlik több lakó tesztelése, miután április 3-án, pénteken kiderült, hogy a járvány megjelent az intézményben.

Ahogy arról az Index korábban már beszámolt, a járvány azóta egy másik, szintén a fővároshoz tartozó otthonban is megjelent. Négy idős embert kórházba szállítottak egy VI. kerületi idősotthonból koronavírus gyanúja miatt a múlt hétvégén. Két embernek akkor biztosan pozitív lett a teszteredménye.

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy zuglói idősotthonban 600 ember van karanténban.

via. MTI