Müller Cecília: Nagyon valószínű, hogy Magyarországon is felbukkan az indiai triplamutáns, ami a negyedik hullám kezdetét jelentheti

Tetemes mennyiségű oltóanyag érkezett az országba: szombaton 600 ezer kínai Sinopharm-vakcina jött, amelyeket a megfelelő ellenőrzés után, még vasárnap tovább is szállítottak az oltópontokra, háziorvosokhoz – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A tiszti főorvos felidézte, hogy a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, és várhatóan a különböző variánsokkal szemben is hatásos lesz.

Nem véletlen, hogy a magyar vakcina is teljes inaktivált, elölt vírust tartalmaz majd – ezt a technológiát alkalmazzuk mi is

– mutatott rá Müller Cecília. A tiszti főorvos elmondta, hogy az online oltási időpontfoglalást mindenki kedvezően fogadta, mert nem kell már várni a háziorvos telefonhívására. Emlékeztetett, hogy minden regisztrált jelentkezhet közvetlenül az oltásra a tajszám és a születési dátum magadásával az eeszt.gov.hu oldalon.

Javuló adatok: egyre kevesebben vannak kórházban

Kórházban 6443-an vannak, 1936 új fertőzöttet regisztráltak.

 

Müller Cecília ismertette, hogy hétfőre 1936 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 176 beteg. Mint mondta, a járványnak még nincs vége, a halottak között sajnos ismét több fiatal van. A tiszti főorvos mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltást.

Sajnos a járvány és a kórokozók nem ismernek határokat, már Európában is azonosították az indiai variánst. Ezzel szemben a virológus szakemberek szerint jó hír, hogy az általunk használt öt oltóanyag védelmet nyújt. Természetesen ezt is az idő mondja meg

– tette hozzá a tiszti főorvos. Müller Cecília a szombati terasznyitásról azt mondta:

Örülünk a felszabadult baráti találkozásoknak, de továbbra is felelősséggel tartozunk egymás iránt, ezért a közterületen maszkot kell viselni és a szabályokat mindig be kell tartani.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció a legtöbb városban csökken, egyedül Debrecenben stagnál az örökítőanyag mennyisége.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese emlékeztetett: a hétvégi terasznyitáskor tömegesen jelentek meg a szórakozni, illetve kikapcsolódni vágyók. A rendőrség tapasztalatai szerint mindenki betartotta a szabályokat a hétvégén, kirívó szabályszegésről nem számolt be az alezredes.

A szabályokat megszegőkkel szemben elsősorban figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök.

Továbbra is fontosnak tartjuk a védelmi intézkedések betartását

– jelentette ki Kiss Róbert. Arról is tájékoztatott, hogy egy vendéglátóhelyet sem zártak be a hétvégén, azonban

MASZKVISELÉSI KÖTELEZETTSÉG MEGSZEGÉSE MIATT 2137 ESETBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK.

 

Közterületi maszkviselési hiányosságai miatt 2134 esetben léptek fel. Üzletekben három esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 34 emberrel szemben kellett intézkedni – tette hozzá az alezredes.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, így a vendéglátóhelyek szombattól ismét megnyithattak. A kormányfő azt is hozzátette, hogy a kijárási korlátozás kezdetét 23 órára módosítják, hiszen jókedvében nem biztos, hogy mindenkinek sikerül majd este tízre hazaérnie.