Müller Cecília szerint káros is lehet a maszk!

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy egyre többen jelennek meg szűrésre azok közül, akik gyanúsnak gondolják magukat. Müller kéri, hogy ha valakiben felmerül a koronavírus gyanúja, inkább maradjon otthon, és hívja fel háziorvosát vagy a mentőket. Ez azért fontos, mert így csökkentik az egészségügyi ellátásban lévő kontaktusok számát, figyelve az egészségügyi alkalmazottak egészségére.

Müller szerint a maszkok viseléséről számos hír kering, és elég nagy a káosz a sajtóban. Ezért leszögezi, hogy az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell maszkot viselniük. Szerinte a sebészi maszk megfelelő védelmet nyújt, ha nem végeznek invazív beavatkozást.

 

Müller azt mondja, minden más esetben elég, ha a beteg viseli a maszkot, mert cseppfertőzéssel terjed a vírus. 

 

Elképzelhetőnek tart más szituációkat, amikor hasznos lehet a maszk hordása, ilyen az otthoni betegápolás.

És szerinte, ha valakinek a szájmaszk biztonságérzetet nyújt, az hordja, de önmagában ez nem elégséges a biztonságunkhoz, mert a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését. Szerinte egy olyan szájmaszk viselése, ami a védettség hamis illúzióját kelti, még káros is. Azért is, mert ezek a maszkok nem zártak (egyébként a sebészi maszkok sem), és ha kényelmetlenek, az ember folyamatosan az arcához nyúl, ami árthat.

Kiemelte, hogy a kormány rendeleteket tartsuk be a második hullám kezdetére is.

Kötelező tehát az arcmaszkok viselése a tömegközlekedési járműveken, orvosi rendelőkben, élelmiszer boltokban és zárt légtérben.

 

(MTI)