Mussolinit a lábánál fogva akasztották fel az olaszok, Horthyt pedig soha nem ítélték el

Először is, az olaszok emlékeznek Mussolinire, aki nem úszta meg úgy, mint Horthy: a halálra ítélt és géppisztollyal kivégzett Mussolinit az olaszok a lábánál fogva akasztották fel, miután leköpte a hulláját, aki érte. Erre jól emlékeznek az olaszok, ezért Meloni mindent meg is tett a választások előtt, hogy lemossa magáról a fasiszta bélyeget, amit nem az ellenfelei ragasztottak rá, hanem azt ő maga szerezte meg és érdemelte ki, kemény munkával. Meloni vitán felül álló módon közönséges, utolsó fasiszta, notórius hazudozó némber. De mindebből érezhető, hogy lesznek korlátai.
Orbán minden ellenállás nélkül vezette be Magyarországon Mussolini fasiszta rendszerének 21. századi mutációját, ezt Meloni még alkotmányozó többséggel sem teheti meg Olaszországban. Neki a tényleges demokratikus keretek között kell megvalósítania a fasiszta programját, méghozzá úgy, hogy az uniós tagságát és az EU pénzeit se veszítse el. Magyarországon az ellenzék kollaboráns és áruló magatartása miatt Orbánnak nem volt szüksége formálisan Mussolini mintájára a parlament feloszlatására és rendeleti kormányzás bevezetésére, enélkül is megteheti ugyanazt.
Meloni ezt nem teheti meg, sem az olaszok miatt, sem az EU miatt, amely sokkal érzékenyebben figyel és reagál Olaszország fasizálódására, mint a jelentéktelen posztkommunista Magyarországra. Az első uniós nyilatkozatok érzékeltették, hogy Nyugat-Európában nem tűrnek meg nyíltan fasiszta rendszert az Unión belül, de még olyan leplezett fasiszta diktatúrát sem, mint amilyen Orbáné. Így Meloni megváltoztathatja az olasz alkotmányt, áttérhet a francia modellre, s az elnöki rendszerrel nagyobb hatalmat szerezhet magának, de nem térhet át a fasiszta Orbán-modellre.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064141685360