Na most jön csak az igazi nemulass Orbánnak és Szijjártónak!

Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államok be akar avatkozni a jövő évi választásokba. A külügyminisztert csütörtökön a Financial Times brit lap tudósítója arról kérdezte, mire számítanak, miután Joe Biden nem hívta meg Magyarországot a demokráciacsúcsraHillary Clinton pedig élesen bírálta Orbán Viktort.

Az MTI szerint Szijjártó Péter „belpolitikai típusú rendezvénynek” nevezte a demokráciacsúcsot, amire azokat az országokat nem hívták meg, amelyeknek a vezetői jó kapcsolatot ápoltak Donald Trumppal. Hozzátette, minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba,

egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálni,

de a magyar szolgálatok teszik a dolgukat ezek elhárítása érdekében.

Népszava a Szijjártót kérdező Financial Times alapján azt írja, hogy a miniszter szerint az Egyesült Államok – Orbán Viktor megbuktatására – a Magnitszkij-törvényt (Global Magnitsky Act) veti be, ahogy a minap a bolgár Bojko Boriszov ellen is tette. A külügyminiszter közölte, érzékelik az amerikai előkészületeket, de mindent elkövetnek, hogy ellensúlyozzák a lépést.

Az amerikai külügy a brit lapnak jelezte, Magyarországgal is együtt akar működni a demokrácia visszaszorulásának megállításában, a  korrupció megakadályozásában. A minisztérium a Magnitszkij-törvénnyel kapcsolatos állításra nem reagált, de Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója éppen a bolgár előjelek alapján szintén keményebb fellépésre számít a jövőben a Biden-adminisztráció részéről Magyarország ellen is.

A Magnitszkij-törvény alapján kitiltás és egyéb szankció hozható külföldiek ellen a korrupció, illetve az emberi jogok megsértése miatt. 2014 októberében az Egyesült Államok megtagadta a beutazást hat meg nem nevezett magyar köztisztviselőtől, akik közül a kitiltást egyedül Vida Ildikó, a NAV akkori elnöke ismerte el.

Három éve a törvény alapján a Frontiers of Freedom tett bejelentést Orbán Viktor és több családtagja, barátja, minisztere ellen.

A Független Hírügynökségnek akkor Radványi K. Miklós, az amerikai szervezet elnökhelyettese azt mondta, az amerikai pénzügyminisztériumnak van egy speciális, profi nyomozó osztálya, amelynek a keze mindenhova elér, bármilyen pénzmozgást le tudnak követni a világban.