Na most jön csak az igazi pofon az Európai Parlamenttől Orbánnak

Az Európai Parlament három új bizottságot hozott létre, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozásokat, a koronavírus-járvány tanulságait, illetve a Pegasus nevű kémszoftver használatát vizsgálja majd, írta meg az (europa.eu)

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén vizsgálóbizottság felállítását hagyta jóvá a Pegasus kémszoftver használatáról

 

– közölte az uniós parlament.

 

Roberta Metsola
Az Európai Parlament elnöke./Kép. AFP

 

A 38 tagú vizsgálóbizottság a megfigyelőszoftverek használatára vonatkozó uniós jogszabályok állítólagos megsértését vizsgálja több tagállamban.

Áttekinti a megfigyelésre vonatkozó meglévő nemzeti szabályozást, és megvizsgálja, hogy a Pegasus szoftvert milyen okokból használták például újságírók, politikusok vagy ügyvédek vélt megfigyelésére.

A vizsgálóbizottságot 635 szavazattal, 36 ellenszavazat és húsz tartózkodás mellett állították fel.

Mint ismert, hazánkban 2021 júliusában robbant a Pegasus-botrány, amikor kiderült, hogy az izraeli kémszoftver segítségével több magyar ellenzéki, közéleti személyiséget is megfigyeltek.

Az EP egy másik különbizottságot is létrehozott, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozik majd.

A 33 tagú új szakbizottság a különféle témájú, meglévő és tervezett uniós jogszabályokat vizsgálja olyan kiskapuk után kutatva, amelyeket egy unión kívüli ország ártó szándékkal tud kihasználni. A különbizottságot 614 szavazattal, 42 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett állították fel.

Szintén különbizottságot hoztak létre a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, ez esetben egy 38 fős csapat az egészségügyi válság tanulságait vonja le és ajánlásokat fogalmaz meg a jövőre nézve.

Áttekinti a járványra adott európai válaszokat az egészségügy, a demokrácia és az alapvető jogok, a gazdaság és a társadalom, valamint az unió globális kapcsolatai szempontjából.

A különbizottságot 642 szavazattal, tíz ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett hozták létre.

Az egyes bizottságoknak az alakuló ülésüktől számítva tizenkét hónap áll a rendelkezésükre, hogy összeállítsák ajánlásaikat.

A vizsgálóbizottságok egy évig működnek, megbízatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg.

A különbizottságok és vizsgálóbizottságok nem fogadnak el jogszabályokat.

A bizottságok tagjainak névsorát a március 23–24-i plenáris ülésen hagyják jóvá.