Nagy baj lehet!

0

Tállai András szerint a nyugdíjasok oldják meg a munkaerőhiányt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Magyar Időknek azt mondta:

„A munkaerőhiányt akár azok a szakemberek is pótolhatják, akik korábban nyugdíjba vonultak, de a nyugdíj mellett önként és szívesen vállalnak munkát. Ezt felismerve határozott úgy a kormányzat, hogy rendkívül kedvezményes körülményeket alakít ki azoknak a nyugdíjasoknak, akik úgy döntenek, visszatérnek a munkaerőpiacra.”

Tállai elmondta, hogy a január 1. óta élő szabályok alapján a nyugdíj mellett dolgozók fizetéséből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni, az érintetteknek tehát sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük.

Tállai azt mondta, a nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek, ebben semmilyen változás nem lesz.

Elképzelhető, hogy az új szabályozás nyomán sok nyugdíjas átgondolja saját helyzetét, és akár részmunkaidőben is, de visszatér a korábbi kereső tevékenységéhez, vagy új feladatot vállal – mondta Tállai, aki szerint most Magyarországon kb. 70 ezer ember dolgozik a nyugdíj mellett, ez az új szabályozással „nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára” nőhet.

 

 

olkt.hu/MTI