Nagy szükség lenne ma is rá!

85 éve született Hofi Géza, Kőbánya díszpolgára.

 

Ma lenne 85 éves és lassan húsz éve nincs velünk Hofi Géza. Illetve dehogyis nincs velünk. Mai közéletünk is leírható az ő szavaival, örökké érvényes poénjaival. Az igazságból pedig nap, mint nap láthatjuk, hogy – ahogy ő monda – bizony elveszett az “i”. Hofi emlékéért, és mindannyiunkért dolgozunk azon, hogy újra megtaláljuk. A pesti humor egyik legnagyobb alakja volt, Budapest lelkének formálója. Örülök, hogy Terézvárosban, egykori otthona falát mától emléktábla ékesíti. #Budapest (fotó forrása: Soproni Tamás)

 

 

Sokan emlékszünk még szikrázó humorára, tűpontos megfigyeléseire , és persze főleg varázslatos személyiségére a színpadon. Arra, hogy várva várt esemény volt “a Hofi” szilveszterkor.
Emlékszünk arra is, hogy mindig a kisemberek , a melós oldalán állt. És ez nála nem póz volt, hatalmas tehetsége és szédületes sikerei ellenére sem felejtette el, honnan jött: a kőbányai téglagyárból.

 

Erről így vallott:

 

“Meséld most el elölről. Honnan jöttél?
HOFI GÉZA: Kőbánya, téglagyár. A tőszomszédságában van a dohánybeváltó. A szüleim, illetve csak apám, a dohánybeváltóban dolgozott, és ott kaptunk szolgálati lakást. Vakációban beálltam a téglagyárba kocsitolónak. A munkakönyvem így kezdődik: iskolai végzettsége érettségi. Utána azt mondja: téglagyár, kocsitoló, azután tovább: Kőbányai Porcelángyár, porcelánfestő, .aztán: debreceni Csokonai Színház, színész. Ez a sorrend. Dolgozgattunk. Először csak a vakációban, mert akkor a “munkásosztály helyzete igen nehéz volt.”

 

Nagy szükség lenne ma is rá.

 

Hofi Géza

 

A teljes interjú Hofi Géza: “Én nem tudtam, és akkor nem is…” (retromuzsika.hu)