Nagy változás jöhet a nyugdíjkifizetésnél – íme, a tervek

0

Újabb ülést tartott a Nemzeti Versenyképességi Tanács, ezt követően pedig Varga Mihály ismertette az ülés lényegét. A pénzügyminiszter az elektronikus fizetések előmozdítására vonatkozóan hat hosszú távú célt fogalmazott meg – tudósított a portfolio.hu.

  • A nyugdíjak és szociális transzferek bankszámlára utalását vizsgálták meg. Hosszú távon az a cél, hogy minél inkább utalással valósuljanak meg ezek a kifizetések. Jelenleg a nyugdíjak esetében ez az arány 50 százalék, ezt szeretnék felgyorsítani – mondta a pénzügyminiszter.
  • Az 5 fő feletti munkáltatóknál a munkabérek kifizetése hosszú távon kötelezően utalással történjen.
  • Online kasszát használók esetében az elektronikus fizetés lehetősége, feltétele legyen biztosított. Biztosítani kell a lehetőséget – idézi a portál.
  • A vállalkozások esetében a készpénzfizetési korlát csökkentése (konkrét összeget nem említett a miniszter). A cél, hogy a cégek közötti utalások esetén minél alacsonyabb összegnél már történjenek meg a tranzakciók elektronikus utalás formájában.
  • A magánszemélyek közötti és magánszemélyek valamint cégek közötti utalások előmozdításának megvizsgálása.
  • Szociális számla bevezetése.

Miért lenne szükség ezekre az intézkedésekre?

Az európai országok között Magyarországon az egyik legmagasabb a készpénzhasználat aránya – mutatott rá a pénzügyminiszter. Arra számít a kormány, hogy a javaslatoknak köszönhetően a készpénzhasználat csökkentésén keresztül 150 milliárd forintot lehet megspórolni. Ez átcsatornázást jelent a fekete gazdaságból a fehér gazdaságba – mondta a miniszter.

A nyugdíjak esetében nem szeretnék kötelezővé tenni a juttatások bankszámlára utalását, elvi célként vizsgálja meg majd a kormány ezt. Nem szeretnénk senkit sem kellemetlen helyzetbe hozni, az ország egyes területeit külön-külön megvizsgálják – ígérte.

A nyugdíjak bankszámlára történő utalásának 50 százalékos aránya egy természetes folyamat eredményeképpen amúgy is emelkedik, mivel egyre több olyan munkavállaló lesz nyugdíjas, aki bankszámlát tart fent.

Forrás és a teljes cikk itt:https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_valtozas_johet_a_nyugdijkifizetesnel_ime_a_tervek.694618.html?fbclid=IwAR1rgwYykjzE1TvCdbpll_LLLcq5HlzU4TezziUq1ycpj-xvy-LdZEfCdjc