NAGY VÁLTOZÁSOK JÖHETNEK A LAKÁSTÁMOGATÁSOKBAN IS

Magyarországon véget érhet a stadionépítési hullám, új lakások helyett a régiek felújítására, új utak helyett a régiek karbantartására adhatnak pénzt – derül ki a kormány közeli médiához kiszivárogtatott információból. A kicsi szép, főleg, ha a nagyra nincs pénz.
Lázár János építési és beruházási miniszter a hódmezővásárhelyi rádióban jelezte, hogy új törvény készül az állami beruházásokról, amely a tervek szerint január 1-jén lépne életbe – írja a Világgazdaság. Pontos részleteket nem közölt a készülő jogszabályról, annyit azonban elmondott, hogy új tervezési és beszerzési rendszer jönne létre.
Nagy kérdés például, hogy valóban megéri-e támogatni az új lakások építését az államnak, amikor a demográfiai folyamatok következtében évről évre nő az átlagnál rosszabb állapotban lévő üres lakóingatlanok száma. A KSH legutolsó, 2016-os felmérése szerint több mint félmillió ilyen lakás volt hazánkban, számuk vélhetően azóta sem csökkent.
Bővítés helyett fenntartás
Ami az útépítéseket illeti előbb-utóbb érdemes azt is fontolóra vennie a kabinetnek, hogy a bővítés helyett inkább a karbantartásra és a működtetésre helyezze a hangsúlyt, mivel ezeknek az infrastruktúráknak a fenntartása óriási terhet ró a jövőben az államkasszára.
Véget érhetett Magyarországon a stadionépítési hullám. Talán ennek is köszönhető, hogy a költségvetésben rendelkezésre álló források egyre inkább a helyi, kisebb léptékű beruházások felé tolódhatnak el – olvasható a napi.hu oldalán.

Szeretlek Zala