Nagyon fontos üzenet a nyugdíjasoknak Magyar György ügyvédtől!

0

„Amennyiben a kormány komolyan gondolná, hogy elismeri a nyugdíjasoknak az ország felemelkedésében játszott szerepét, visszahozná a nyugdíjszámítás svájci indexálásként emlegetett rendszerét, amely szerint az ellátások növelése során figyelembe vennék az inflációt és az átlagbérek emelkedését is. Ebben az esetben az idén nem 2,8, hanem akár 7-8 százalékkal is nőhettek volna a nyugdíjak”

– szögezi le Magyar György ügyvéd a blogján megjelent legfrissebb írásában. A rezsiutalvány a téma, ami

„mindenkinek alanyi jogon jár, miközben a nyugdíjasok kétharmada az átlagosan 130 ezer forintos ellátást sem kapja meg”.

„Vajon van-e épeszű magyarázat arra – az önkormányzati választások közeledtétől eltekintve –, hogy valószínűleg milliárdos költséggel kilencezer forintos rezsiutalványt küldjön a kormány a nyugdíjasoknak? – teszi fel a kérdést Magyar, aki arra jutott a kormányrendelt megvizsgálása után, hogy az utalványok beváltása igen bonyolult. Nemes gondolatnak nevezi a rendeletben megfogalmazott célt („az évtizedeken át tartó és az ország gyarapodását szolgáló munkájuk elismeréseként a nyugdíjasok is részesülhessenek a magyar állampolgárok közös erőfeszítésének köszönhetően erősödő magyar gazdaság eredményeiből”), ám az egész szerinte „csak egy nagy átverésnek tűnik”, s a feltételek alapján kimondható, hogy úgy fest: „ebből a pénzből jelentős tétel az állam zsebében maradhat”.

Magyar szerint ha már van húszmilliárdnyi felesleges pénz a büdzsében azt fordíthatták volna a kisnyugdíjasok támogatására. „Például nem kilencezer forintos könyöradománnyal segítik őket, hanem érdemi támogatással”. Ezt a kilencezer forintot fordíthatták volna a legszegényebbek támogatására, s nem utalványban, hanem készpénzben.

„Nemigen van épkézláb magyarázat arra, miért kell nagyjából tízmillió utalványt biztonsági papírra nyomtatni, majd azt postázni, és a felhasznált papírokkal bonyolult módon elszámolni. Ez ugyanis akár milliárdos tétel lehet. Amit megtakaríthattak volna azzal, ha a kilencezer forintot egyszerűen a nyugdíjakhoz csapják hozzá, de akkor nem lett volna ok a kormány külön ünneplésére”

– írja megállapítva azt is, hogy „szinte bizonyos, hogy a mutatvány valakinek pénzt hoz a konyhára, és nem nehéz elképzelni, hogy ebből valaki profitálni fog.

Az írás kitér a idei 2,8 százalékos nyugdíjemelésre, emlékeztetve, hogy a nyugdíjszámítás megváltoztatott módszere miatt, az ellátásra jogosultak járandóságát csak az infláció mértékében – idén 2,8 százalékkal – emelik, ami önmagában becsapás. „Ebből pedig az következik, hogy a nyugdíjas legfeljebb nem fog rosszabbul élni, mint korábban, miközben a bérek legalább tíz százalékkal nőnek”, továbbá az árak elszabadultak

(„A nyugdíjas fogyasztói kosárban meghatározó az élelmiszerekre költött pénz, és a burgonya ára 2018 nyarához képest hatvan, a friss zöldségé több mint harminc százalékkal emelkedett.”).

Szerző. Magyar György ügyvéd