Nagyon különös, hogy nincs magyarázat a hazai adatokra!

Különös adatok jelentek meg a hivatalos kormányzati Covid-statisztikákban, melyet egyelőre senki sem tudott megmagyarázni – írja a Népszava.

A lap szerint az utóbbi napokban ugyanis nem egyszer lehet példát látni arra, hogy többen vagy közel annyian voltak kórházban és lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Azt is megjegyzik, hogy akkor a második, most pedig a negyedik hullám vette kezdetét, mégis többen voltak kórházban az utóbbi napok statisztikái szerint, mint tavaly ilyenkor, amikor még senki sem kapott vakcinát.

A Népszava a jelenség okaival kapcsolatban az Emmit, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az operatív törzset is megkereste, akik válaszukban az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet,

de a különös adatokra és a levonható következtetésekre nem kaptak információt.

Egy név nélkül nyilatkozó szakember viszont arról beszélt a lapnak: tény, hogy az elmúlt héten gyorsabban nőtt a kórházban kezeltek és a lélegeztettek száma, mint az esetszám, holott ennek pont fordítva kellene lennie, a jelenség pedig merőben szokatlan, és egyelőre magyarázat sincs nagyon rá.

Hangsúlyozta viszont, hogy a pontos megállapításhoz egy heti adatnál többre volna szükség, ráadásul az új esetek számának észlelésében lehet a hiba:

 

például az, hogy nem ott tesztelnek, ahol a leginkább terjed a járvány, mert kevés az oltatlan ember, hanem ott, ahol magas az oltottak aránya.

 

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy csak egy véletlen ingadozás látható az alacsony esetszámok miatt.